Oud Bolswardse Gretha van der Sluis overleden

In Nieuw Zeeland is op 82 jarige leeftijd Gretha van der Sluis overleden, ze emigreerde eind 1951 samen met haar broer Melis van vanuit Bolsward naar Nieuw Zeeland.

Zij werd geboren in 1932, in het enige trappen huis aan de Turfkade en ging naar de Openbare Lagere School en Mulo in de Witheerenstraat, maakte later een cursus af om coupeuse te worden. Ze was lid van de turn vereniging Lycurgus Wilhelmina Gretha werkte bij S.S. v. d. Werf op de Grote Dijlakker toen ze vertrok om met haarbroer Melis naar Nieuw Zeeland te varen.

Voor economische redenen wilde de hele familie emigreren ,eerst vertrokken de twee oudste kinderen Melis, 20 jaar en Gretha,19 jaar en 3 jaar later volgden de ouders en nog 3 kinderen,Atze,Jan en Sjoerdtje. In NZ werkte Gretha eerst als coupeuse om na een paar jaar weer stoffen te verkopen in een kleding zaak.

In 1958 trouwde Gretha met een Nederlander van boeren afkomst en samen gingen ze koeien melken! Ze kochten later hun eigen koeien om zo ”sharemilker” te kunnen worden,wat een betere verdienste meebracht. Beide wilden ze weer in de stad Hamilton wonen en kochten een boek winkel aldaar. Maar toch trok het platteland weer en ze kochten een kiwi fruit farm aan de kust van de Stille Oceaan. Gretha bleef steeds enthousiast meewerken in al die uiteen lopende situaties tot ze 5 jaar geleden ernstige hersenletsels opliep en opgenomen moest worden en waarvan ze niet meer is hersteld.

In 1994,toen haar broer Melis een zomer tentoonstelling van keramiek in het stadhuis van Bolsward had,kwam zij samen met alle broers en zuster plus hun echtgenoten terug naar Bolsward om de opening van die tentoonstelling mee te maken. Bolsward bleef haar dierbaar en als wij elkaar ontmoetten als familieleden en wanneer er geen anderen bij waren spraken we nog altijd bolswarders.

Melis van der Sluis

 

Gretha van der Sluis overleed 16 maart in Tauranga, NZ

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.