Oud Bolswarder nu bergwandelgids in Oostenrijk

Martin Dijkstra woonde ruim een jaar in Bolsward en trainde onder andere mee bij de Lange afstandlopers in Bolsward.

Maar sinds 2016 woont hij in Rauris Oostenrijk en is sinds deze winter bergwandelgids. Voor de website van de LAB werd hij geïnterviewd.

Even voor de leden die je nog niet kennen. Wie ben je en hoe lang heb je bij het LAB mee getraind.
Mijn naam is Martin, 32 jaar, geboren en getogen Fries. Sporten zit me in het bloed. Op de fiets, op hardloopschoenen, op het vlakke of in de bergen. Ik trek er vaak en graag op uit. In de korte tijd dat ik in Bolsward woonde, heb ik ruim een jaar meegetraind bij het LAB. In dat jaar heb ik veel plezier beleefd aan de rondjes op de ‘baan’, de uitstapjes en de goede contacten met de ‘loopvrienden’. Mijn persoonlijke hoogtepunt van dat jaar was het lopen van de Marathon in Rotterdam. Een geweldige ervaring en een mooie kroon op een dito LAB-jaar.

Hoe lang heb je in Bolsward gewoond
Iets janger dan een jaar: in december van 2014 kreeg ik de sleutels van mijn woning in Bolsward. Ik verruilde mijn huisje in Surhuisterveen voor een prachtige authentieke woning in de ‘rode-daken-buurt’. Na veel verspijkeren en verbouwen heb ik hier met heel veel plezier gewoond. Bijkomend voordeel was dat ik nu dichter bij mijn werk in Sneek woonde. Het ‘Bolswarder’avontuur duurde niet heel lang, want in februari 2016 leverde ik mijn sleutels alweer in. Ik stond op de drempel van een ander, nog groter avontuur.

Wanneer ben je naar Rauris in Oostenrijk gegaan
In april van 2016 liet ik Nederland achter me en ging ik, in eerste instantie, voor een jaar naar Oostenrijk. Rauris om precies te zijn.

Wat was de reden om hier naar toe te gaan
Na 10 jaar in de marketing en sales te hebben gewerkt in Nederland voelde ik aan alles dat ik iets anders wilde en iets anders moest. Ik wilde meer vrijheid ervaren. Niet meer ‘vastzitten’ op een kantoor, niet meer gekoppeld zijn aan een 9 tot 5 ritme en dingen kunnen doen op de momenten dat ik dat wilde. Het kantoorleven begon me te benauwen. Kort gezegd: ik wilde mijn eigen ritme, mijn eigen dagelijkse structuur kunnen bepalen.

Ik stelde daarom voor mezelf vast wat ik belangrijk vond in mijn nieuwe ‘uitdaging’, in mijn nieuwe baan. En de volgende drie zaken waren voor mij zonneklaar: Ik wilde in de bergen werken, het liefst met mensen en kunnen sporten op momenten dat ik dat wilde. Zodoende zou ik optimale vrijheid kunnen ervaren.

En het lukte! Ik vond een baantje bij een Nederlands stel in Oostenrijk en voerde daar een jaar lang veel marketingwerkzaamheden uit, hielp mee bij het realiseren van een nieuwe slaapkamer in een idyllische berghut, hakte hout, voerde een onderzoek uit onder emigranten en nog zoveel meer. Ik was vrij! Enerzijds omdat ik mijn eigen uren mocht indelen en anderzijds omdat ik me in een prachtige omgeving bevond. Machtige bergtoppen, woeste watervallen. Het gaf me letterlijk ‘ademruimte’.

Je bent hier bergwandelgids, wat houdt dit in
Na een jaar in ‘loondienst’ in de bergen te hebben gewerkt besloot ik in 2017 om van mijn passie – sporten en bewegen in de bergen – mijn beroep te maken. Want het wandelen in de bergen vind ik zo gaaf! En dat gevoel, dat magische gevoel van het in de bergen zijn, dat gun ik iedereen. Om me officieel bergwandelgids te mogen noemen volgde ik in mei 2017 de opleiding tot Salzburger bergwanderführer (bergwandelgids), welke ik met succes heb afgerond. En met dit papiertje op zak mag ik mensen zowel in de zomer als winter beroepsmatig door de bergen gidsen! Dit doe ik nu onder de naam TopTijd (www.TopTijd.com). Ik bied prachtige wandelingen aan, zowel in de zomer als in de winter. Denk hierbij aan wandelingen door sprookjesachtige bossen, over prachtige almweides, langs razende rivieren en over indrukwekkende bergtoppen. Ik laat mensen op deze manier kennismaken met het prachtige Nationale park ‘De Hohe Tauern’ en laat ze een onvergetelijke tijd beleven in de bergen. Jong, oud, sportief of juist niet. Iedereen is welkom! Uiteraard garandeer ik een geheel veilige en zorgeloze wandeling. Een wandeling door de bergen is een “Herinnering om nooit te vergeten” aldus een van mijn gasten.

Kun je hier van leven of heb je er nog werk naast
Nee, op dit moment kan ik nog niet leven van het werk als bergwandelgids. Het is ook niet mijn intentie om als full-time bergwandelgids aan de slag te gaan. Fysiek en mentaal is dit een te grote belasting. Mijn ideaalplaatje is dan ook dat ik een vaste baan heb voor 2 á 3 dagen in de week, zodat ik me daarnaast volledig kan concentreren op TopTijd en daarmee mijn passie kan omzetten in werk. Afgelopen zomer heb ik bijvoorbeeld als kellner gewerkt bij een restaurant hier in het dal. Er zijn zat mogelijkheden, maar ideaal gezien zoek ik een baan met iets meer uitdaging en inhoud.

Je hebt een mooie winter gehad om te wandelen. Hoe zien je wandeltochten eruit, wie kunnen er mee doen?
De winter was en is fantastisch! Het is qua sneeuwhoeveelheden de beste winter sinds 8 jaar en het is dan ook dé perfecte winter voor winterwandelingen. Deze winter, mijn eerste winter waarin ik beroepsmatig mensen door de bergen gids, heeft me al een paar hele tevreden gasten opgeleverd.

 

Naast dat ik maatwerk aanbied heb ik deze winter vier vaste winteractiviteiten in mijn programma. De meest ‘pure’ variant is een sneeuwschoenwandeling bij daglicht. Hierbij bind ik mijn gasten en mezelf sneeuwschoenen onder (soort van tennisrackets) en lopen we drie uren lang door een betoverend wit landschap. Het knisperende geluid als je door de sneeuw stapt, de ooverdovende stilte als je even stilstaat… het is pure magie! Diezelfde wandeling bied ik ook aan bij nacht. Gewapend met sneeuwschoenen en een hoofdlamp doorkuis je het Rauriser winter wonderland. Dit is echt een unieke belevenis! En als het volle maan is?

 

Dan waan je je echt in een droomwereld en zijn de hoofdlampjes vaak niet eens nodig. Daarnaast bied ik een sneeuwschoenwandeling aan inclusief rodelen. Hierbij loop ik met gasten de berg op, zo’n zes kilometer, om vervolgens op een slee weer naar beneden te roetsjen. Dit is een prachtig avontuur voor jong en oud. De best lopende en meest geboekte winteractiviteit is ‘Ervaar winter wonderland’. Het unieke is dat je met een sneeuwtaxi wordt opgehaald (een auto met een grote slee erachter), vervolgens bind je de sneeuwschoenen onder voor een prachtig sneeuwschoenavontuur van zo’n vier kilometer en tot slot, na een vers gebakken apfelstrudel, glijden we op de slee maar liefst zes kilometer naar beneden. Dit is een prachtige ervaring… dat moet je meemaken!

Al deze activiteiten vinden plaats achterin het Rauriserdal, waar ik woon. Het is een unieke plek. Niet alleen qua natuur, maar ook de rust (er komen weinig mensen en het is er oorverdovend stil) En dan die machtige bergtoppen! Het valt met geen pen te beschrijven.

Welke wandeltochten vind jij het mooist, in de winter of in de zomer?
Eerlijk gezegd vind ik dat een hele moeilijke keuze. In de winter loop ik meestal op sneeuwschoenen in plaats van wandelschoenen, wat de belevenis al naar een heel ander niveau tilt en geniet ik van de  sneeuw die het landschap zo onschuldig en betoverend mooi maakt!

Daarentegen geniet ik in de zomer weer van de prachtige watervallen, de hoge bergtoppen (waar je in de winter niet komt) en de groene almen. Beide seizoenen zijn dan ook fantastisch! En dan heb ik het nog niet eens over het voorjaar of de herfst, eveneens schitterende seizoenen.

Wie komen er wandelen en hoe reageren ze na afloop van de wandeling
Ik heb verschillende gasten gehad, variërend van jong tot oud, conditioneel sterk en minder sterk en van Fries tot Belg en Nederlander. Ze waren allemaal lyrisch. Uitspraken als “dit is het gaafste dat ik ooit heb gedaan” of “dit is een herinnering voor het leven” zijn de bewijzen van geslaagde touren.

Een mooie anekdote is dat ik een keer een groep Nederlandse mannen meekreeg, allen begin veertig. Ze waren fervent skiërs, maar besloten deze winter ook een keer iets naast de piste te willen ondernemen. Ik kreeg een beetje de zenuwen, want hoe kon ik deze doorgewinterde wintersporters (ze kwamen al 15 jaar in Oostenrijk skiën) een onvergetelijke dag laten beleven? Ze kozen ervoor om met de sneeuwtaxi omhoog te gaan, vervolgens te sneeuwschoenwandelen en af te sluiten met rodelen. En tijdens het wandelen kreeg ik door dat het goed zat! Ze waren dolenthousiast. Zoiets gaafs hadden ze nog nooit beleefd. Er werd zelf iets gemompeld over ‘spijt’. Spijt van het feit dat ze dit in de vijftien voorgaande jaren nog nooit eerder hadden gedaanJ Een topdag!

Mis je Friesland
Af en toe! Het gekke is dat er twee hele belangrijke zaken zijn die afzonderlijk van elkaar om aandacht vechten. Enerzijds is dat het landschap, de omgeving waarin ik woon en werk. En die is zo gaaf, die zou ik nooit meer willen ruilen. Anderzijds is er het sociale aspect. Vrienden, familie, kennissen… en dat mis ik zeker wel eens! Meest ideaal is dat ik de bergen naar Nederland breng of mijn sociale netwerk naar Oostenrijk, maar ik weet dat dat niet gaat lukken. Daarom vaar ik op mijn gevoel en momenteel zegt mijn gevoel dat het goed is zo, dus ik blijf voorlopig nog even;) En wat is het dan fijn dat er zoveel (digitale) middelen zijn om met elkaar in contact te kunnen blijven. Ook streef ik ernaar om minimaal twee keer per jaar Nederland te bezoeken zodat ik de contacten kan onderhouden.

Ben je nog aan het hardlopen, zo ja hoe vaak
Eerlijk gezegd is het hardlopen een beetje op de achtergrond geraakt. Bergwandelen, mountainbiken, skiën, tourskiën en sneeuwschoenwandelen hebben de overhand genomen. Stilzitten doe ik dan ook zeker niet. Maar het hardlopen gaat dit jaar wel weer een grote rol spelen, het zij in iets andere vorm. Op 28 juli van dit jaar doe ik namelijk mee aan de Grossglockner Ultra Trail. Een trailrun van 30 kilometer met 1000 hoogtemeters. Volledig ‘offroad’ door een magistraal landschap. Ik heb er zin in!

Achtergrondinformatie:
TopTijd            www.TopTijd.com
GGUT              www.ultratrail.at

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.