Schipper in de orde van de Sneker Pan wordt afgeschaft

Als de argumentatie van de gemeente Súdwest-Fryslân klopt, zal er dit jaar geen benoeming meer plaatsvinden tot Schipper in de orde van de de Sneker Pan.

Althans dat is de reactie van één van onze bezoekers die reageerde op het afschaffen van de Klaas Kingma Sportprijs door de gemeente Sw-Fryslân. De Klaas Kingma sportprijs werd eenmaal in de twee jaar uitgereikt aan een sporter of vereniging die zich op sportgebied had onderscheiden binnen de gemeente Bolsward.

In het artikel welke dinsdag werd uitgegeven door de gemeente staat:”Het college heeft daar toe besloten omdat de gemeente Bolsward niet meer bestaat en Súdwest-Fryslân inmiddels een eigen huldigingsbeleid heeft vastgesteld“.

“En als dit voor een huldigingsbeleid uit de oude gemeente Bolsward geldt, zou dit toch ook zeker moeten gelden voor een huldigingsbeleid uit bijvoorbeeld de oude gemeente Sneek”:aldus De Vries.

Bijvoorbeeld de huldiging tot Schipper in de Orde van de Snekerpan. In 1954 voerde de gemeente Sneek de Orde van de Sneker Pan in, vernoemd naar het skûtsje van Sneek. Leden van de Orde hebben zich verdienstelijk gemaakt voor de zeilsport in het algemeen en de Sneekweek in het bijzonder. Schippers in Orde van de Sneker Pan worden benoemd op voordracht van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. 

De Vries laat ons via de mail nog weten het jammer te vinden dat zo’n kleine maar toch bijzondere prijs verloren gaat voor Bolsward. Het enige wat de gemeente hoefde te doen was één keer in de twee jaar een sporter of vereniging uit Bolsward deze prijs te overhandigen. Bolsward blijft nog steeds een unieke stad die gerust zijn eigen sporters mag blijven onderscheiden. Dit is iets afpakken wat van de stad zelf was en had niet te hoeven verdwijnen.

(foto:Geheugen van Nederland)

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.