Oplossingen voor zwerfafval met Waste Battle Súdwest-Fryslân

Op 1 juni starten de voorrondes voor de eerste Waste Battle in Súdwest-Fryslân.

Met een wedstrijd op het Marne College, ROC Friese Poort, RSG Magister Alvinus, CSG Bogerman en het Nordwin College worden ruim 360 leerlingen, verdeeld over 72 teams, uitgedaagd om dé oplossing voor zwerfafval te bedenken. Gemeente Súdwest-Fryslân, Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland en Roelofs BV hebben voor het winnende idee fondsen beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij een mooi idee blijft.

Zwerfafval in ergernissen-top 3

Zwerfafval is een hardnekkig probleem waaraan mensen zich storen. Het staat op nummer 2 in de ergernissen-top 3. Het staat slordig, is slecht voor het milieu en kost ons veel geld. Zwerfafval is bewust vervuilend gedrag, maar lijkt vooral onbewust kopieergedrag. De uitdaging voor de leerlingen is om met een oplossing te komen die hierop inspeelt.

Vernieuwende aanpak

De Waste Battle richt zich op het voorkomen van zwerfafval. En gaat met jongeren aan de slag, omdat zij één van de vervuilers zijn. Nu moeten zij een oplossing verzinnen. Vernieuwend is ook de lesmethode, waarbij leerlingen gebruik maken van een game-achtig beloningssysteem, zoals gamification en nudge. De Waste Battle gaat uit van belonen en niet straffen. Zo kun je het weggooien van afval leuk maken. Een voorbeeld is Holle Bolle Gijs in de Efteling met ‘Papier hier’.

Voorrondes

In juni zijn de voorrondes op de scholen. Wethouder Mirjam Bakker zal de Waste Battle op 1 juni openen op het Nordwin College: “De Waste Battle is dé manier om jongeren te laten nadenken over zwerfafval. Het is niet het ‘wijzende vingertje’, maar het is juist positief. Zij mogen bij de Waste Battle met een oplossing voor het zwerfafvalprobleem in onze gemeente komen. En we nemen ze serieus: we gaan ook echt iets doen met de winnende oplossing.” De leerlingen voeren drie dagen lang allerlei opdrachten uit, die door een jury worden beoordeeld. De jury bestaat uit inwoners en medewerkers van de gemeente Súdwest-Fryslân.

De eindbattle

Op vrijdag 1 juli gaan de 10 winnaars van de voorrondes met elkaar de eindbattle aan in Het Bolwerk Sneek. Alle partners spannen zich in om het meest veelbelovende idee niet alleen met geld, maar ook met expertise en hun netwerk verder te helpen. De Waste Battle Súdwest-Fryslân is een initiatief van Gooitz, in samenwerking met Norder Advies.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.