Opgewekter door de zomertijd

Eind maart ging de zomertijd weer in. Hopelijk geen maatregel overheidsmaatregel om kerkgangers, die gewoon 9.30 uur kerkdienst op zondagmorgen al vroeg vinden, extra dwars te zitten.

Ooit ingesteld in het kader van zuinig met energie, hoewel het effect inmiddels sterk betwijfeld wordt. Wat wel uit onderzoek gebleken is: als het langer licht is zijn mensen opgewekter. De voorjaarsmoeheid maakt snel plaats voor lentekriebels.

Ik hoop dat iets van die opgewektheid ook terug te vinden is in onze politiek. Nu de rook van de verkiezingen weer is opgetrokken en er geformeerd wordt zou het toch fijn zijn wanneer politici zich niet meer bezighouden met meer stemmen en zetels, grote en meer macht maar met de mens. Ons welzijn.

En zou u er ook niet opgewekter van worden als het niet enkel meer gaat over ons pensioen vandaag, maar ook over ons milieu voor overmorgen. Niet enkel eigenbelang en verder: na ons de zondvloed? Zou het niet prachtig zijn dat zij die zich democraten noemen gaan beseffen dat dat niet betekent dat je met een zo klein mogelijke meerderheid minderheden, ook geloofsgroepen , het leven zuur maakt. Mogelijkheden afneemt?

Zou u niet opgewekter zijn dat zij die vrijheid hoog in het vaandel dragen doorkrijgen dat vrijheid niet enkel tot voor de eigen groep beperkt kan blijven, maar dat vrijheid er is voor allen. Dat is pas vrijheid.

Hoe zou het zijn als zij die andere culturen lager achten dan de onze, omdat wij door de Verlichting zijn heengegaan, in de gaten krijgen dat de geschiedenis niet gestopt is bij die Verlichting. Maar dat we inmiddels ook ontdekt hebben dat de wereld niet maakbaar is, dat de mens niet de maatstaf van alle dingen is, en dat er meer is tussen hemel en aarde dan wij kunnen en willen berekenen, begrijpen en in onze macht hebben.

Ik zou er in ieder geval heel opgewekt van worden als diegenen die zich te pas en te onpas laten voorstaan op de Joods-christelijke- wortels van onze Nederlands samenleving eens op houden in woorden en daden nou precies datgene te doen dat haaks staat op die wortels.

Wanneer iedereen – natuurlijk met vallen en opstaan en al onze beperkingen- zich zou inzetten voor Joods- christelijke beginselen als: barmhartigheid, naastenliefde, vreemdelingschap, vrijheid, gelijkheid en broederschap, gemeenschapszin en omzien naar elkaar, ja dan werd vast ook de wereld iets vrolijker.

Wie weet zien we iets van deze lentekriebels in de toekomst terug in ons land.

De zomertijd is al een begin: daar worden we een beetje opgewekter van.

Maar het houdt niet op. Het wordt ook nog Pasen, dan worden we helemaal opgewekt.

ds. J. Ariesen, Martinikerk

[pro_ad_display_adzone id=”11780″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.