Opening “It Eksmoarster Rûntsje” en Open Dag Exmorra

Op zaterdag 14 mei om 10.45 uur zal in Exmorra, de wandelroute “It Eksmoarster Rûntsje” worden geopend door Wethouder Durk Stoker met aansluitend een wandeling langs “It Eksmoarster Rûntsje”.

Tijdens deze wandeling wordt met korte verhalen stilgestaan bij alle bezienswaardigheden welke te bewonderen zijn. Deze wandelroute vol kunst, cultuur en natuur is enig in zijn soort en voert langs allerlei objecten en kunstwerken welke door en voor de inwoners van Exmorra zijn gemaakt.

Het project is ontstaan door het idee van een aantal ondernemers uit Exmorra om de recreatie en toerisme in en om Exmorra nieuw leven in te blazen. Hierop is, in samenwerking met Dorpsbelang Exmorra, een werkgroep ontstaan “Beleef Exmorra”.

Een inwoner uit het dorp, liep al jaren met de wens om een wandelroute binnen het dorp te gaan realiseren, iets met foto’s en gedichten. Deze wens is gehoord door “Beleef Exmorra” en inmiddels uitgegroeid tot een wandelroute van 1,6 kilometer, door het dorp gevuld met kunst, cultuur en natuur. Inmiddels is er flink wat werk verzet door vele inwoners, bedrijven,scholen en niet te vergeten de Gemeente Súdwest-Fryslân. Zij hebben al hun steun gegeven, in welke vorm dan ook. Niet alleen het verstrekken van de vergunningen en materialen is van belang geweest om dit alles tot een mooi geheel te maken, maar ook de vele vrije uren en creativiteit.

Een groot deel van de wandelroute staat in het teken van de natuur met onder andere een vlinderhoek en een wilde bloemenweide met een groot insectenhotel, eendenhotel en zwaluwtil. Deze laatste bouwwerken zijn uitgevoerde projecten door de afdeling Techniek van het Marne College uit Bolsward. Met een paar kleine wensen vanuit het dorp zijn deze mannen onder leiding van Jan Lammertsma zelfstandig aan de slag gegaan. Op Maandag 9 mei om 14.00 uur wordt het eendenhotel officieel te water gelaten en de zwaluwtil op zijn plek gehesen.

Kunst in de Tuinen

Gelijk met de opening gaat “Kunst in de Tuinen” van start, waarbij u een grote verscheidenheid aan kunstobjecten kunt bewonderen. In totaal doen 21 kunstenaars mee met deze unieke tentoonstelling met beeldhouwkunst, schilderkunst, glaskunst, keramiek….etc. Alle kunst is tot zaterdag 3 september te bekijken in de buitenlucht en tuinen van bewoners op de route van “It Eksmoarster Rûntsje”.

Dit alles maakt het “It Eksmoarster Rûntsje” tot een unieke wandelroute welke door jong en oud bewandeld kan worden en vrij toegankelijk is. Het startpunt is op parkeerterrein “De Golle” in Exmorra. Hiernaast kunt u informatie verkrijgen bij “Koffie & Thee De Golle” of bij “Glasblazerij het Quakeltje”

Open Dag

Na de officiële opening en wandeling op zaterdag 14 mei gaat de Open Dag van Exmorra van start. Tot ongeveer 17.00 uur kunt u bij verschillende hobbyisten, bedrijven en creatievelingen in Exmorra en Allingawier een kijkje nemen en de kunst afkijken. Er is onder andere een demonstratie van het RC Truck Team Fryslân met radiografische trucks, kranen… etc in Dorpshuis ’t Honk, een demonstratie palingroken, een vliegersshow “De Witte Wieven van Exmorra” van Albert Trinks en een spannende speurtocht voor kinderen op Melkveehouderij Captein.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.