Open monumentendag in Bolsward

Aankomend weekend is het weer Landelijke  Open Monumentendag en ook in Bolsward zijn weer een aantal monumenten te bezichtigen. Tijdens deze dag kunt u van 10.00 uur tot 17.00 uur gratis een kijkje nemen in deze zelden openstaande monumentale ruimten.
Zo kunt u in het St. Anthony Gasthuis aan de Nieuwmarkt de prachtige voogdenkamer bekijken, waarin fraai geschilderde behangsels zitten met o.a. thema’s als : “Jeugd”  en “ Ouderdom”. Ook is er een mooi schoorsteenstuk te zien.
Niet alleen daar, maar ook in een ander “ liefdesgesticht “: Het Hendrik Nanneshof  is een, in blauwtinten,  geschilderd paneel boven de schouw van de voogdenkamer aanwezig.
In het al in 1553 opgerichte Weeshuis werd destijds aan twaalf burgerwezen onderdak geboden. Dit werd mogelijk gemaakt door de vrijgevigheid van Nanne Reins en zijn latere weduwe Hid Hero. Later kreeg het Weeshuis inkomsten uit de opbrengst van een aantal boerderijen uit de omgeving.
U kunt uiteraard ook het Stadhuis bekijken, voordat het verbouwd gaat worden. Om de hoek van het Stadhuis ligt het geboortehuis van Gysbert Japicx, waar u langs de steiger van de rondvaartboot naar toe wandelt.
U bent die dag maar liefst vier keer in de gelegenheid een rondvaart van zo’n vijftig minuten mee te maken; te weten om : 1100, 12.00 ,13.00 en 14.00 uur.
Er blijft genoeg tijd over om vier kerken te bezoeken: De St. Fransiscusbasiliek, met het eeuwenoude Mariabeeld en de Titus Brandsma kapel, evenals de Doopsgezinde kerk, de Broerekerk en de Martinikerk, waar ‘s middags het onlangs gerestaureerde Hinsz orgel bespeeld zal worden.
De kerken zijn ook onderdeel van “Tsjerkepaad “. Ook kan men op deze dag een “Kleasterrûntsje “maken.  Daarbij wordt ook het Titus Brandsma museum aangedaan; daar kan men – naast de vaste collectie – ook de wissel tentoonstelling: “Van God niet verlaten”bekijken. Zeker de moeite waard, nu het museum nog in het pand aan de Grote Dijlakker gehuisvest is. Want in de toekomst zal het met de andere twee  musea een plek in het verbouwde Stadhuis krijgen.
Links van de St Fransiscusbasiliek ligt de voormalige burgemeesters woning: het “Elgersmahuis”. Het huis bevat een stijlkamer met een beschilderd plafond en in de hal zijn de vier seizoenen in stukwerk afgebeeld.
Omdat het thema dit jaar : “BOEREN, BURGERS EN BUITENLUI” is, stelt de familie Bijlsma hun : “Klein Boeren Museum” open, zodat u ook een impressie van het boerenleven uit vroeger tijden kunt krijgen! Het museum is gekoppeld aan een uniek monument uit 1709 “Monsma State” , een zomerwoning van de vroegere burgemeester Sipke Jans Monsma.  Men vindt “ Monsma State” en het museum aan de Franekerstraat , rechts van de ingang van de begraafplaats.
Op deze Open Monumenten Dag kunt u zo van twaalf monumenten en gebouwen genieten en beleven hoe mooi Bolsward is. Bij de opengestelde monumenten liggen folders klaar met meer informatie.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.