Open Monumentendag 8 september

Op zaterdag 8 september is de landelijke Open Monumenten Dag waaraan Bolsward ook weer deelneemt door negen historische gebouwen open te stellen voor bezoek.

Het thema is dit jaar : ¨ In Europa ¨. Van 10.00 uur tot 17.00 uur staan de monumenten gratis open voor bezichtiging ; ze zijn herkenbaar aan de Open Monumentenvlaggen of -spandoeken met geel/witte kleuren.
Om Bolsward eens nader , of – voor inwoners – eens anders te bekijken, kunt u o.l.v. een gids een stadswandeling maken. De start is bij het Gysbert Japicx Hûs om 10.30 uur en om 13.30 uur. De wandeling duurt ongeveer een uur. Het Gysbert Japicx Hûs is zelf ook te bezichtigen, want in het achterste gedeelte van het pand is een tentoonstelling ingericht.

Aan de Grote Dijlakker liggen drie openstaande panden, nl : Het Elgersmahuis, hetgeen een prachtig gestuukte hal en een pronkkamer met een mooi beschilderd plafond heeft. Naastgelegen St. Franciscusbasiliek bezit, naast een doopkapel, kapellen gewijd aan Maria van Sevenwouden en aan Pater Titus Brandsma. In het derde pand, het Titus Brandsma Museum, kan men alles over het leven van de bij Bolsward geboren pater lezen en bekijken.

In de Kerkstraat staan de beide voogdenkamers van het Weeshuis open. Suppoosten kunnen u vertellen hoe de kinderen in het voormalige weeshuis leefden. In de Martinikerk zijn de prachtig gesneden preekstoel en de koorbanken te bewonderen. Het Hinsz orgel wordt regelmatig bespeeld. Tevens zijn er rondleidingen naar het orgel en naar de gewelven van de kerk.

In het St. Anthony Gasthuis aan de Nieuwmarkt is de fraai beschilderde voogdenkamer te bekijken. Het is de laatste zaterdag van het Tsjerkepaad, waardoor ook de Doopsgezinde Kerk en de rond 1300 gebouwde Broerekerk zijn te zien. Op het plein voor de kerk staat de Vleermuisfontein.

Bij de steiger naast het Stadhuis ligt de rondvaartboot klaar, om u door de grachten van Bolsward te vervoeren. Afvaarten zijn om: 11.00 uur//13.00 uur//14.00 uur en 15.00 uur.

Alle informatie vindt u in de folders, verkrijgbaar bij het Gysbert Japicx Hûs en de andere monumenten.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.