Opdat we niet vergeten

Vandaag is het 68 jaar geleden dat even buiten Bolsward, vlak bij Spreeuwenstein, een Amerikaanse bommenwerper neerstortte. Hierbij kwamen negen bemanningsleden om het leven. Het vliegtuig werd neergeschoten door de Duitse bezetters.

Één van de bemanningsleden was eerder al zwaar gewond geraakt door schotwonden aan beide benen. Hij werd met een parachute boven Bozum gedropt. Helaas overleeft hij die sprong niet als hij zwaar gewond door de anderen uit de bommemwerper wordt geduwd. Zijn mede bemanningsleden hopen dat hij op de grond beter kan worden geholpen, dit was een vaker toegepaste handeling in oorlogstijd. 

De door het Duitse vuur zwaar getroffen “Snow Goose” , een B-24 bommenwerper van het type Consolidated B-24H-5-CF Liberator, raakt in brand en doet tevergeefse pogingen de Messerschmitt neer te schieten. Uiteindelijk doet de bemanning een poging het toestel aan de grond te zetten zonder hun bommen af te werpen in de buurt van Bolsward. Hier het stort omstreeks 14.30 uur neer, vlakbij de boerderij van de familie Witteveen. Het toestel brandt tot ongeveer 19.00 uur geheel uit waarbij de bommenlading explodeert. Er zijn geen overlevenden. De familie Witteveen is getuige van dit drama. Toch lukt het uiteindelijk om zeven van de negen lichamen van de bemanningsleden van de crash ter plekke uit het wrak te bergen en te identificeren. De overige twee zijn in het vuur en de explosies vergaan. 

Hendrik en Ype Witteveen waren getuige van de crash, Tonnie Siemonsma sprak met hen, zie onderstaand filmpje.

Op 4 mei 2008 werd er een monument voor de omgekomen bemanning onthuld. Met op de steen de volgende tekst

‘They  fell for our freedom”

in memory off the crew of the B24-445TH B.G.

Dcember  22, 1943 Norman M. Nelson,  George J. Clark, Conrad Silverman, Martin P. Bulger, George H. Entzminger, Charles E. Smith, Walter Derdzenski, Francis H. Folkner, Asha P. Small, James V. King.’

Jan Nauta maakte een reconstructie 

Bemanning B-24 Consolidated B-24H-5-CF Liberator- 42-64438 “Snow Goose” Achter vanaf links: Martin P. Bulger(hij werd eerder tijdens de vlucht uit het vliegtuig gezet), George J. Clark, Norman M. Nelson, Edward H. Benjamin Voor vanaf links: James V. King, Asha P. Small, Charles E. Smith, George H. Entzminger, Francis H. Folkner, Walter Derdzenski,

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.