Ontluisterende nederlaag voor Mulier tegen Makkum

Het wordt de laatste wedstrijden ongemeen spannend in de derde klasse A. Door de slechte resultaten van de afgelopen weken heeft Mulier nog aardig wat punten nodig om zowel rechtstreekse degradatie als nacompetitie te ontlopen.

Zaterdag kon Mulier een goede eerste stap maken als het de altijd beladen derby tegen Makkum winnend zou weten af te sluiten. De naaste concurrent uit het dorp aan het IJsselmeer had voor aanvang van de wedstrijd slechts één punt achterstand op Mulier en dus was het “D-day” voor beide ploegen.
De wedstrijd was nog maar net op gang of de bal lag al in het net. Helaas voor Mulier gebeurde dit aan de verkeerde kant van het veld.

Een diepe bal achter de verdediging van Mulier werd meegenomen door de linksvoor die de bal met een handig lobje over de keeper wipte. Twee minuten later stond de 2-0 al op het niet goed werkende scorebord. Mulier kreeg een voorzet niet goed weg waarna een half mislukt schot in de hoek hobbelde. Ook de 3-0 viel nog binnen de eerste tien minuten. Geklungel achterin van achtereenvolgens Lars Vallinga, Folkert van der Wei en keeper Gert-Jakob Noordhuis werd eenvoudig afgestraft door Makkum. Het was dus smullen geblazen voor de aanhang van de thuisploeg terwijl het in het Mulier-kamp ijzig stil was. Toch gloorde er weer een sprankje hoop aan de horizon toen een vrije trap van Bas Bergsma door Herman Sprik met het hoofd keurig in het doel werd gekopt.

De intentie van Mulier was om Makkum vrij vroeg op te vangen, maar de spelers stonden steeds meters van de man waardoor Makkum de bal eenvoudig rond kon spelen. Als Mulier op zijn beurt de bal een paar keer liet rond gaan waren de Witmarsumers ook zomaar bij de goal van de tegenstander, maar tegen het gestuntel van bij de drie tegengoals was natuurlijk geen kruit gewassen.

Ook bij de 4-1 zag de verdediging van Mulier er niet best uit. Een middenvelder van de thuisploeg kon de bal panklaar leggen voor een collega die de bal vervolgens eenvoudig binnen kon tikken. Hierna kreeg Mulier wat kansen. Zo ging een voorzet van Herman Sprik net over Bas Bergsma heen en was Jan-Geert Dijkstra er dichtbij na de beste aanval van Mulier in de hele wedstrijd. Een foutje achterin bij Makkum werd niet afgestraft, omdat Herman Sprik met alle tijd van de wereld de bal niet bij een medespeler wist te krijgen. De laatste kansen van de eerste helft waren voor Makkum. Een bananenschot van de rechtsback en een schot van de spits werden echter gekeerd door keeper Gert-Jakob Noordhuis.

Invallers Arjen Visser en Gert-Jan Meekma hadden de taak om er na rust nog een wedstrijd van te maken, maar Mulier had niet de kracht en mentale weerbaarheid om er nog vol voor te gaan en dus werd het 45 minuten lang afzien voor de Mulier-fans. Het was dan ook niet verwonderlijk dat binnen een kwartier spelen in de tweede helft Makkum de vijfde en zesde treffer liet aantekenen. Dit waren beide overigens prima uitgespeelde doelpunten. Bas Bergsma was met zijn chocoladebeen dichtbij de tweede goal van Mulier, maar hij raakte de buitenkant van de paal. Gert-Jan Meekma lukte wist even later wel te scoren.

Met het hoofd werkte hij een vrije trap van Folkert van der Wei achter de Makkum-goalie. Helaas hadden Makkumers even daarvoor al de 7-1 laten aantekenen. Keeper Gert-Jakob Noordhuis tastte hierbij mis bij een op het oog eenvoudig te pakken vrije trap. Nog steeds was de gifbeker niet leeg, want met een prachtig afstandsschot bracht een invaller Makkum op 8-2. De scheidsrechter maakte hierna meteen een einde aan de martelgang door voor de laatste keer op zijn fluitje te blazen.

Met het schaamrood van de kaken dropen de Mulier-spelers af na deze wanvertoning. Komende zaterdag hebben ze echter niet de kans om dit historische verlies weg te poetsen, want er is een vrij weekend.