Online geldplannen helpen inwoners Súdwest-Fryslân

Súdwest-Fryslân helpt haar inwoners bij het maken van een financieel plan. Deze dienst is gratis beschikbaar via ww.sudwestfryslan.startpuntgeldzaken.nl. Zo’n 150 inwoners maken er inmiddels gebruik van.

Via dit Startpunt Geldzaken kan gekozen worden uit vijf geldplannen. Zo kan de gebruiker het geldplan kiezen dat het beste bij hem past. De geldplannen geven de gebruiker inzicht in zijn inkomsten en uitgaven. En ze kunnen helpen bij het rondkomen en het voorkomen van geldzorgen.

Het gebruik van de geldplannen is anoniem; er zijn geen persoonsgegevens nodig. De gemeente kan dus niet zien wie de plannen invult. Ze ziet alleen hoeveel plannen er per soort zijn ingevuld.

Tijdig aanpakken en slim met geld omgaan
“Zo weten we dat zo’n 150 inwoners vorig jaar een geldplan hebben gebruikt”, zegt wethouder Stella van Gent. “Een groot deel doet dit om slimmer om te gaan met het inkomen. Zo zien ze op tijd in dat er iets moet gebeuren, voordat er problemen ontstaan. Het is geweldig dat mensen zelf via zo’n plan werken!”

De vijf geldplannen zijn gemaakt door o.a. het Nibud en de Vereniging Eigen Huis. De gemeente is blij dat de plannen worden gebruikt. Ze weet als geen ander hoe ingewikkeld problemen met geld en schulden kunnen worden als inwoners dit niet op tijd aanpakken.

“Door de inzet van deze geldplannen kunnen dit soort situaties worden voorkomen”, zegt Van Gent. “Daarom is het ook zo belangrijk dat we investeren in de aandacht en bekendheid van deze geldplannen. Zo kunnen mensen zelf grip op hun geld houden of krijgen.”

 Vraag op tijd om advies
Als inwoners vragen hebben of er al geldproblemen zijn, dan staan de mensen van de Gebiedsteams (gratis) klaar. Het is belangrijk om hierover tijdig een gesprek aan te gaan. Vaak voorkomt het erger.

Kijk op www.sudwestfryslan.startpuntgeldzaken.nl of neem contact op met een Gebiedsteam via 14 0515.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *