Officiële onthulling plaquette Gerard Reve in Greonterp

Op zaterdag 21 april om 11. 00 u wordt in Greonterp een herinneringsplaquette onthuld ter herinnering aan de schrijver Gerard Kornelis van het Reve (1923-2006),nog steeds één van Nederlands grootste schrijvers.

Gerard Reve woonde van 1964 – 1971 in Huize het Gras, Doarpswei 16 te Greonterp met zijn partners Willem Bruno van Albada en Henk van Manen die hij in zijn werk respectievelijk Teigetje en Woelrat noemde.

Wethouder van Cultuur Stella van Gent, voormalig politicus Hans Wiegel, Reve’s toenmalige partners Teigetje en Woelraten de bewoners van Greonterp zullen aanwezig zijn bij deze plechtigheid. Pastoor van der Weide van de Sint Antoniusparochie zal de plaquette zegenen.

Op deze dag zal ook het project Reve YnFryslan worden geopend dat in het kader van de zogenoemde ‘iepen mienskip’ onderdeel is van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, en dagelijks gratis te bezichtigen is  tot en met september 2018.

Een van de onderdelen van dit project is de wandel- en fietsroute Niet tobben! Moedig Voorwaarts! die in het Friese landschap langs plekken waar Reve veel kwam. Op 6 informatiepanelen in Greonterp, Blauwhuis en Westhem staan informatiepanelen. Met  foto’s en  wetenwaardigheden worden de locaties toegelicht. En overal is wel een leuke anekdote te vertellen want Reve was een man met humor.

In Greonterp zijn daarnaast foto’s geplaatst van Reve, zijn partners en de doprsbewoners uit de periode 1964-1971, precies op de plek waar de foto’s in het verleden is gemaakt. Omdat de fotos van levensgroot formaat zijn, herleeft het dorp min of meer.

Op één van de foto’s staan Gerard Reve, Teigetje en Woelrat metHendrina, Grytsje, Tryntsje en Boukje Hofmeijer, de vier dochters van Reve’s buren, het echtpaar Hofmeijer. Eén van de dochters zal deze foto onthullen en daarmee het project Reve in Fryslan openen.

Nadat de klokkenluider van Greonterp op 21 april om 12 uur de klok heeft laten luiden zal rondom de klokkentoren,  het  dorpsdiner aanvangen voor alle bewonersen genodigden. Op het menu staat het Friese recept Trommelkoek enReve’s succesgerecht Kipje Rozijn waarmee de herinnering aan het contact tussen Reve en de bewonersvan Greonterp wordt gesymboliseerd. Met het zingen van het Greonterper lied en live muziek zal 21 april zal het een feestelijke bijeenkomst worden.

Behalve de wandel- en fietsroute Niet tobben! Moedig Voorwaarts! en de bijzondere foto’sworden in de Klokkentoren filmbeelden van Reve getoond en zijn er ansichtkaarten te koop met typisch Reviaanse uitspraken. In Blauwhuis organiseert de Gerben RypmaStichting in café Freonskip een tentoonstelling over het schrijverschap van Gerard Reve.

Tussen 20 en 26 augustus speelt de locatievoorstelling Circus Reve in Greonterp. Circus Reve is een literaire komedie geschreven door Arie Storm en is een kennismaking met, een verse blik op en bovenal een hommage aan de schrijver en zijn werk.  De circustent waarin de voorstelling gehouden wordt, staat in het weiland met als levend decor het dorp Greonterp.

Meer informatie:

https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/agenda/81694894/reve-yn-fryslan

 

 

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.