NK Eiwerpen verhuist naar Bolsward

Zaterdag 4 juli zullen op de Bargefenne de eieren door de lucht vliegen tijdens het Nederlands Kampioenschap eiwerpen.

Het evenement wordt dit jaar voor de 4e keer gehouden en zal voor het eerst in Bolsward plaatsvinden. de drie eerdere edities vonden plaats in Makkum en die trokken honderden deelnemers en meer dan duizend belangstellende toeschouwers.

Het programma omvatte toen naast het traditionele verwerpen, de Eistafette, het Russisch Ei Roulette en de trebuchet, waarbij gebruik wordt gemaakt van inventieve katapults.

Een in 2012 geïntroduceerde discipline zal dit jaar worden herhaald, namelijk het doelwerpen voor de jeugd tot 12 jaar. Hierbij wordt een persoon in een ouderwetse schandpaal geplaatst waarop met eieren mag worden gegooid. Vorig jaar stond de toenmalige voorzitter (eileider genoemd) in de schandpaal. De organisatie is nog op zoek een waardige opvolging voor beide functies.

Zeker is wel dat er meer categorieën zullen komen voor het belangrijkste onderdeel: het verwerpen. In 2012 werd rijp en groen samengevoegd, en zijn er onderscheiden klassementen voor dames- en herenteams en de jeugd. Vader en kinderen kunnen dan nog wel voor dat jongerenklassement meedoen, maar om in aanmerking te komen voor de prijzen zal het voortaan verplicht zijn dat iemand onder de 12 jaar als vanger optreedt.

Eiwerpen mag zich in een steeds grotere belangstelling verheugen, niet in het minst door de uitstraling van het Makkumer evenement. Onder de deelnemers in Makkum zullen zich wereldkampioenen 2011 en 2012 Andries Smink en Hillebrand Visser bevinden. Smink is met zijn broer Bauke Jetze tevens houder van het officiële wereldrecord afstandwerpen met 76,27 meter.

De opbrengsten van deze kampioenschappen worden geschonken aan het goede doel. Het goede doel voor 2015 volgt later op deze site.

Het Open NK Eiwerpen wordt verspeeld onder auspiciën en volgens de regels van de World Egg Throwing Federation. Eiwerpen wordt beoefend in meer dan 35 landen, waardoor het in aanmerking zou kunnen komen voor de Olympische Spelen. Voorzitter Andrew Dunlop zal in Makkum aanwezig zijn als honorair voorzitter van de jury. De organisatie is in handen van Bolsward Promotion, die daarmee een niet onaanzienlijke bijdrage levert aan de toeristische attractiviteit van de regio.

Alle eieren, waarmee wordt gespeeld, zijn voor consumptie afgekeurd

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.