Nijland worstelt zich naar cruciaal gelijkspel tegen Heerenveense Boys

Afgelopen zaterdag speelde Nijland in Heerenveen gelijk tegen de plaatselijke Boys (HVB) en daar was het als een kind zo blij mee.

Heerenveen was de betere ploeg en kwam na rust op voorsprong. In haar jacht op de gelijkmaker zag Nijland de achterstand bijna nog verder oplopen, maar kort voor tijd forceerde het toch de 1-1. Het was de eerste keer in de historie dat Nijland iets overhield aan een treffen met HVB, want de eerdere negen edities werden allemaal verloren.

Nijland begon onder heerlijke omstandigheden prima aan het duel en de eerste tien minuten brak het zeker een keer of vier uit via de linkerkant. Kansen leverden de voorzetten echter niet op en HVB nam de regie over. Dat leverde ook niet heel veel kansen op, maar toch scoorde het. Het doelpunt werd echter geannuleerd vanwege vasthouden door spits Gabe Teun Top.

Top is net als veel van zijn ploeggenoten al aardig op leeftijd, maar de ‘oudjes’ kunnen nog steeds goed voetballen. De resultaten van de laatste seizoenen laten echter een duidelijke dalende lijn zien en dat heeft volgens velen te maken met de vele oude spelers in het team. HVB heeft de laatste seizoenen het niet aangedurfd om te verjongen en moet nu zelfs vrezen voor degradatie naar de 3e klasse. De toekomst ziet er volgens insiders echter goed uit met de bloeiende jeugdopleiding en de
vele talenten die staan de trappelen om het over te nemen.

De tweede helft was het dan ook de jonge aanvaller Danny Wouda die de score openbrak. Nijland werd op links weggetikt en HVB kon in alle vrijheid een voorzet geven, die echter uitverdedigd kon worden. Zo leek het, want achterin pikte Wouda de bal op en schoot de 1-0 mooi in de bovenhoek. Een tikje voor Nijland dat echter niet bij de pakken neer ging zitten en wederom karakter toonde.

Het vuur laaide op en de gasten namen meer het initiatief, met alle risico’s van dien. Dat resulteerde ook bijna in een tweede doelpunt voor HVB, maar de onderkant van de lat redde de teruggekeerde keeper Peter van Dalfsen. Ook andere hachelijke situaties liepen net goed af en een kwartier voor het einde kwam Nijland zowaar op 1-1. Een corner van invaller Erwin Hoekstra werd door Nico Pieter Bonnema bij de eerste paal verlengd en bij de tweede paal vervolgens keurig binnen gekopt doorBouke Poelsma.

Met zijn eerste veld doelpunt voor Nijland (verder alleen strafschoppen) zorgde hij dus voor de cruciale gelijkmaker en de vreugde was groot in het kamp van de blauwhemden. Het wilde zelfs op jacht naar de winnende treffer, maar nadat HVB er een extra aanvaller bij gooide ging het bijna toch nog mis. Hornstra en Top gooiden de beuk er even flink in en brachten Nijland nadrukkelijk aan het wankelen.

Ondanks de steun van invaller Remco Sybrandy als vijfde verdediger kreeg de thuisclub in de hectische slotfase dan ook een paar keer de kans om de volle buit te pakken. Dat dit niet gebeurde gaf wel aan dat het geluk aan de zijde van Nijland was deze wedstrijd. Meerdere malen mocht er in het volle strafschopgebied afgewerkt worden, maar altijd was er wel weer een lichaamsdeel van iemand dat de winnende treffer in de weg stond.

Door de puntendeling blijft het gat tussen Nijland en HVB zes punten en met nog vier wedstrijden te spelen lijkt (met de nadruk op lijkt) dat een veilige marge te zijn voor Nijland.

Zaterdag staat de inhaalwedstrijd van Hardegarijp tegen de Walde op het programma en dan wordt de situatie rondom de gevreesde 11e plaats op de ranglijst weer wat duidelijker.

Over twee weken krijgen wij Zwaagwesteinde op bezoek en kunnen we ons definitief veilig spelen. De Westereen heeft echter nog kans om de nacompetitie te bereiken en staat bekend als een ploeg die blijft