Nijland verslaat SDS in spannende derby

Nijland won in een spannende en meeslepende derby met 1-0 van SDS. De wedstrijd zelf was niet al te best, maar er gebeurde van alles. Nijland scoorde snel en verdedigde de rest van de wedstrijd deze voorsprong met hart en ziel. Door de aanvallende onmacht van de thuisclub mocht SDS blijven hopen op de gelijkmaker, maar ‘de nul’ bleef voor het eerst dit seizoen op het scorebord staan.

Op de site van SDS maakten ze slechts 25 woorden vuil aan deze wedstrijd en dat terwijl het optreden van de scheidsrechter alleen al een paar alinea’s verdiende. SDS begon goed en Nijland niet, maar na een paar minuten ging greep het de withemden bij de keel en scoorde het ook meteen. Een mooie dieptepass van Sjoerd Teake Kooistra werd aan de rechterkant opgepikt door Arjan van der Wal en Nico Pieter Bonnnema tikte zijn lage voorzet hoog tegen de touwen.

Een prachtige snelle goal en dus moest SDS nu wel komen, waardoor Nijland nog meer ruimte kreeg om uit te breken. Opvallend waren de vele jonge talenten bij de Eastereiners, die de laatste paar jaar zijn doorgebroken en bij Nijland eigenlijk volstrekt onbekend zijn. Sijbesma, Heeres, Postma, De Hoop en later ook nog Van der Pol, maakten allen indruk en moeten ook allemaal nog 20 jaar worden.

SDS werd ondanks het vele balbezit totaal niet gevaarlijk in de eerst helft en met een beetje geluk had Nijland er nog wel eentje in kunnen prikken. Voor de rust counterden de blauwhemden immers nog regelmatig met veel gevaar, iets wat de tweede helft eigenlijk niet meer lukte. Bij één van deze counters had de met kaarten strooiende leidsman Dijkstra van SDS zijn tweede gele kaart moeten geven, maar de verdediger mocht ondanks het neerhalen van een doorgebroken Nico Pieter blijven staan.

Veel publiek, veel gezeur, veel kaarten, veel opstootjes en weinig goed voetbal. Het was een echte derby, maar Nijland hield het hoofd koel en ondanks dat er aanvallend bijna niks meer lukte, bleef het als een team strijden. Alleen Arjan kreeg een hele grote kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar hij werkte een mooie vrije trap van Foeke net over het doel.

SDS speelde in het tweede bedrijf met drie aanvallers, twee aanvallende middenvelders en opkomende backs, maar het duurde tot de zeventigste minuut voordat het de eerste kans kreeg. Hendrik de Jong kopte bij de tweede paal een voorzet van Erik Haitsma net over en Nijland kroop door het oog van de naald. Invaller Lourens van der Pol was met zijn snelheid ook erg gevaarlijk en ontsnapte op links aan Sjoerd Teake, maar zijn voorzet was net te scherp.

De andere invaller bij SDS, Jelmer Posthumus, kwam na een combinatie met Haitsma oog in oog met Peter van Dalfsen, maar hij redde bekwaam en hield voor het eerst dit seizoen zijn doel schoon.

De wedstrijd eindigde met een rode kaart voor de derde invaller van de gasten, Remco Hijlkema. Zowel Hijlkema en als onze eigen Mente de Boer gingen met gestrekt been naar de bal en kwamen hard in botsing. De scheidsrechter besliste dat Mente voor de bal ging en Hijlkema voor het been van Mente, waarna hij kon vertrekken. Nu de gasten verder moesten met tien man, was de wedstrijd gespeeld en de 1-0 overwinning kwam niet meer in gevaar.

Een welkome overwinning voor de blauwhemden die dus nog steeds in staat zijn om ‘de bus te parkeren’. Volgende week gaat de bus naar Sint Johannesga, waar DWP wacht op hun nieuwe kunstgrasveld. DWP is normaal gesproken één van de topteams in de 3e klasse, maar komt dit seizoen maar moeilijk op gang. Na de 7-2 nederlaag tegen Willemsoord zullen ze zaterdag op wraak zinnen en we zijn dus gewaarschuwd.