Nijland smaakt het zoet der overwinning tegen VVI

Het was vier maanden geleden dat Nijland een competitiewedstrijd won, maar afgelopen zaterdag was het weer zover (1-0). Tegenstander VVI had de eerste kansen, maar maakte ze niet en vervolgens waren het de blauwhemden die een serie kansen kregen. Van de vele kansen werd er niet één benut, maar een eigen goal van Jelmer van der Weg bracht uitkomst.

Nijland moest het zonder Arjan en Eelke van der Wal, Erwin Hoekstra en Sjoerd Tjalsma  doen, maar ook VVI was lang niet compleet. Bij de gasten werd dit opgelost door bijvoorbeeld de assistent trainer Kouperus (39) centraal achterin te posteren. Hij had pas 3 minuten gespeeld dit seizoen, maar maakte dit keer de 90 minuten vol. Ook bij Nijland was het puzzelen geblazen, maar uiteindelijk stond er ook nu weer een goed team.

De eerste helft was het VVI dat het spel dicteerde en Nijland dat compact op eigen helft opereerde. Het deed dat goed georganiseerd en zeer agressief, waardoor er bijna geen doorkomen aan was voor de oranjehemden. Beide teams creëerden zo goed als niets, maar kort voor rust dook ineens een aanvaller van VVI vrij op in het strafschopgebied. Zijn kiezelharde schot teisterde de binnenkant van de paal en Nijland kwam met de schrik vrij.

Kort na de rust was het weer VVI dat na een vloeiende aanval over links leek te scoren, maar op bijna komische wijze bleef het nu ook 0-0. Het eerste schot ging hard voorlangs, maar bleek in tweede instantie een briljante voorzet. Helaas voor VVI kogelde de rechtsbuiten de bal er niet in, maar tegen hun spits aan, waarna de bal over het doel verdween. Normaal gesproken weten de mannen van Semplonius wel raad met zulke kansen, maar ook nu kroop Nijland dus door het oog van de naald.

Hierna werd Nijland sterker en nam de regie over met veel pressing, nog meer strijd en zo nu en dan ook prima voetbal. Het leverde veel kansen op, maar een kopbal van Wieger Boonstra werd prachtig uit de hoek getikt door de doelman. Kort daarna hield hij ook Nico Pieter Bonnema van scoren af in een één tegen
één situatie, maar de corner van Gerrit Eppinga die hieruit volgde verdween
via Nico Pieter Bonnema, verdediger van der Weg en de paal wel in het doel.

Een bevrijdende 1-0 voorsprong die als doping werkte op de thuisploeg en de ergernis bij de gasten alleen maar deed oplaaien. Dat Nijland niet heel makkelijk scoort bleek wel in de fase hierna, waar kans op kans op kans om zeep werd geholpen. Meteen na het doelpunt jaagde Nico Pieter Bonnema door en de keeper kwam ver uit zijn doel om vervolgens de bal onbedoeld bij
Fokke Jan Kooistra in te leveren. Het linkerbeen van de jongste Kooistra
deponeerde de bal helaas van 40 meter met een prachtige boog op de buitenkant van de paal.

Ook Wieger Boonstra kon twee keer een hoge voorzet vrij inschieten, maar hij had het vizier bepaald niet op scherp. Toen hij dan wel scoorde, werd zijn
doelpunt volledig ten onrechte afgekeurd voor buitenspel. Daarna leek
Nico Pieter Bonnema op weg naar de bevrijdende tweede treffer, maar zijn harde inzet werd met een uiterste reflex over het doel gewerkt. Het was prachtig om te zien hoe de thuisclub vol gas voor de winst ging, maar omdat de
tweede goal niet wilde vallen, bleef de uitkomst onzeker tot het einde.

Een slotoffensief van VVI bleef beperkt tot wat dreigende situaties en dus trok de thuisclub de verdiende overwinning over de eindstreep. Het  was heerlijk om weer eens te winnen en zo begon Nijland uitstekend aan de eerste van drie thuiswedstrijden. Tegen CVVO (komende zaterdag) en Stiens (over twee weken) moeten er ook flink wat punten worden gepakt om afscheid te nemen van de onderste plaatsen. Net als Nijland kampt ook CVVO met flink wat personele problemen, wat resulteerde in drie flinke nederlagen op rij. Hierdoor hebben ze nog maar een kleine buffer met de gevarenzone en ook zij zullen dus gebrand zijn op een goed resultaat.