Nijland redt het niet tegen koploper

Nijland verloor afgelopen zaterdag in Veenwouden met 1-0. De minimale overwinning van de koploper en periode kampioen was niet verdiend en Nijland liet de kans op een goed resultaat liggen. Het positieve was dat het goed mee kon komen met de nr. 1, maar dat we met lege handen naar huis moesten was wel erg zuur.

De gasten waren gehuld in een geel shirt met witte broek en zwarte sokken (van Veenwouden). De modepolitie had deze schokkende combinatie zeker afgekeurd, maar de spelers waren al lang blij dat ze wat aanhadden. De kleding was namelijk achtergebleven in Nijland en de tenues waren er pas (bedankt Laas) na de warming up.

Nijland begon zonder de zieke Remco (Cor nam zijn plaats in) goed aan de wedstrijd en Veenwouden kwam geen moment in het spel. De koploper kon domweg het spel niet maken en creëerde de eerste helft werkelijk niets. Nijland daarentegen counterde een paar keer gevaarlijk en had voor rust al toe moeten slaan.

Eerst kon Wieger net niet bij een mooie voorzet van Nico en even later kwam diezelfde Nico zelfs oog in oog met de doelman. Na een mooie pass van Gerrit mikte hij met rechts echter net te hoog. Kort voor rust kwam een voorzet van Arjan op de penaltystip uit bij Fokke Jan en Nico, maar samen verkwanselden ze ook deze mogelijkheid.

In de tweede helft ging de thuisclub furieus van start en Nijland had alle geluk van de wereld dat het geen doelpunt hoefde te incasseren. Het was de grip kwijt en Veenwouden kon twee keer van dichtbij aanleggen, maar scoorde door goed ingrijpen van onze verdeding niet. Een afstandschot hobbelde ook net naast en een kopbal van werd van de lijn gehaald.

Na een tactische wissel (Erwin voor Wieger) en een noodzakelijke wissel (Sjoerd voor de zieke Gerrit) kreeg Nijland weer wat vat op Veenwouden. Na een prachtige aanval kwamen de gasten er met vijf man uit en was het Nico die Erwin een niet te missen kans bood. Helaas werd zijn prima inzet door een reflex van de doelman gekeerd en zo bleef het 0-0.

Na 70 minuten kreeg Veenwouden een indirecte vrije trap ver van de goal, maar de bal kon ongehinderd ingekopt worden door spits Veenstra. Ongedekt en op een paar meter van de goal hoefde hij de bal alleen maar te verlengen om Nijland zo op achterstand te zetten. Een onbegrijpelijke en dodelijke tegentreffer, die door Nijland wel werd beantwoord met een slotoffensief.

Dit resulteerde in veel druk en de thuisclub kwam er helemaal niet meer uit. Kansen om gelijk te maken waren er ook, maar een overduidelijke handsbal binnen de beruchte lijnen werd om onduidelijke redenen weggewuifd. Even daarvoor had Arjan de gelijkmaker al op de schoen toen de keeper een rebound weggaf op een vrije trap van Fokke Jan. Van vijf meter afstand schoot hij echter tegen de keeper aan, die hem vervolgens torpedeerde en Arjan kon met pijn en moeite doorspelen (debutant Pier verving hem later).

De stand veranderde niet meer en het verdiende gelijkspel bleef dus uit, waarna Veenwouden de winst van de eerste periode kon vieren. Op basis van deze wedstrijd is het ons niet duidelijk hoe de ploeg aan 21 punten komt, maar ook wij hebben van ze verloren. Volgende week komt Be Quick Dokkum op bezoek en dat staat op gelijke hoogte met Nijland. De belangen zijn dan ook groot en het zal een wedstrijd op het scherpst van de snede worden.