Nijland officieus veilig na overwinning op Zwaagwesteinde

Na de redelijk simpele overwinning van Nijland op De Westereen van afgelopen zaterdag, is de kans heel groot dat we volgend seizoen weer in de 2e klasse spelen.

Een overwinning op Zwaagwesteinde leek vooraf wel noodzakelijk om dit te kunnen bereiken, maar dat bleek geen groot probleem. Al vrij vlot was het 2-0 en daarna verzuimde de thuisclub de score op te voeren tegen een zeer matig Zwaagwesteinde.

Op volle oorlogssterkte gingen de blauwhemden van start in deze uitermate belangrijke wedstrijd, die gewonnen moest worden. Al gauw werd duidelijk dat de bezoekers aanvallend geen vuist konden maken en achterin erg kwetsbaar waren. Het duurde even, maar na een minuut of twintig was het dan toch Wieger Boonstra die een corner van Sjoerd Tjalsma beheerst binnen knikte en de 1-0 was een feit. Kort daarna was het Nico Pieter Bonnema die voor kon zetten na een slimme vrije trap van Cor Goeman  en weer was Wieger Boonstra daar om de 2-0 binnen te glijden.

De gasten lieten de kop hangen en de thuisclub kreeg alle ruimte om de score al voor de rust op te bouwen tot een doelpuntje of vijf. Nico Pietr Bonnema speelde sterk en kwam twee keer oog in oog met de doelman, maar zonder resultaat. Daarnaast probeerde hij het nog een paar keer uit diverse hoeken en standen, maar helaas lukte het allemaal net niet. Ook Arjan van der Wal faalde oog in oog met de sluitpost en zo bleef het dus enigszins teleurstellend maar 2-0 na een sterke eerste helft.

Na de rust bleek waarom de buit nog lang niet binnen was toen Zwaagwesteinde meteen een enorme kans op de gelijkmaker kreeg. Een hoge voorzet van rechts kon vogelvrij worden ingekopt, maar plofte boven op de lat en ging over. Het bleek achteraf de enige kans in deze wedstrijd te zijn voor het verder machteloze Zwaagwesteinde. Na de rust speelden ze wel beter dan er voor, maar veel meer dan een beetje druk leverde het niet op.

Nijland kwam het tweede bedrijf niet verder dan een serie counters die wel of niet goed werden uitgespeeld. De grootste kansen waren voor Nico Pieter Bonnema en invaller Remco Mooij, maar alleen voor de doelman kwamen ze wederom als verliezer uit de strijd. Verder moest het zich beperken tot verdedigen en dat leverde Eelke van der Wal en Fokke Jan Kooistra beide een gele kaart op, waardoor ze geschorst zijn tegen Zeerobben. Het mocht de pret niet drukken en de nederlagen van De Walde en Heerenveense Boys zorgden voor een prima sfeer na de wedstrijd.

Nijland staat nu 9 punten (plus een veel beter doelsaldo) voor op Heerenveense Boys met nog drie speelronden te gaan. Zij staan op de gevreesde 11e plaats en kunnen in theorie nog op gelijke hoogte met ons komen. Volgende week komt Zeerobben op bezoek en dat mag toch gezien worden als een ware topploeg in onze competitie. Een mooie uitdaging om net als in Harlingen een goed resultaat neer te zetten dus.