Nieuwe subsidieronde eigenaren Friese monumenten

Eigenaren van Friese monumenten kunnen van 12 tot en met 16 september 2022 subsidie aanvragen voor onderhoud aan hun monument. Voor deze Subsidieregeling Monumenten (SUMO) kunnen eigenaren terecht bij de provincie. Dit jaar is in totaal 2,57 miljoen euro aan Rijks – en provinciaal geld beschikbaar.

De subsidie kan worden gebruikt voor onder andere restauratie en herbestemming van Rijks- en gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden. Ook het onderhoud van monumentale molens en plankosten vallen onder de regeling.

Gedeputeerde erfgoed Klaas Fokkinga hoopt dat ook dit jaar de regeling weer goed gebruikt gaat worden. “We moeten zuinig zijn op ons prachtige erfgoed, want dat hoort bij het ‘Ferhaal fan Fryslân’. Goed onderhoud is daarbij cruciaal. Maar vakkundig onderhoud is ook kostbaar en juist daarom is de subsidie zo belangrijk.”

Vorig jaar kwamen 33 Friese monumenten in aanmerking voor subsidie op hun opknapbeurt. Toen kreeg onder andere molen ‘De Zwaluw’ uit Burdaard subsidie voor nieuwe wieken. Deze koren-, pel-, en houtzaagmolen heeft een beroepsmolenaar en is nog altijd volop in bedrijf. Voor woonhuizen is de subsidie niet van toepassing.

Meer informatie

De subsidieregeling voor 2022 is vanaf te vinden op www.fryslan.frl/monumenten. Een aanvraag indienen kan van van 12 tot en met 16 september 2022.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.