Nieuwe "oude" kleuren voor AlbadaJelgersma huis (video)

Vereniging Hendrick de Keyser heeft het pand aan de Kleine Dijlakker z’n originele 19e eeuwse kleuren teruggegeven.

 

Vereniging Hendrick de Keyser verwierf dit pand uit de nalatenschap van J.P. Albada Jelgersma, de laatste bewoner van het pand. Na uitvoerig kleuronderzoek aan de gevel en het bestuderen van oude foto’s en prenten is er gekozen voor de okergele en –bruine uitmonstering van de gevel. Tevens zijn er diverse versleten onderdelen hersteld en waar nodig vervangen.

Zo is bijvoorbeeld het lood op de dakkapel weer op traditionele wijze aangebracht.

De houten gevelonderdelen zijn ook aangepakt zodat ze weer lang mee kunnen.

Het herstel en onderhoud van de voorgevel is slechts een klein onderdeel van de gehele restauratie die het pand zal ondergaan. Vereniging Hendrick de Keyser heeft kort geleden een omgevingsvergunning aangevraagd voor de restauratie van het pand. Het zal nog enige tijd duren voordat de vergunning kan worden afgegeven en dat geeft de Vereniging de gelegenheid nog extra onderzoek te doen in het pand. Dit is nodig om de juiste keuzes te maken die het pand ten goede zullen komen.

 

Het bezit van Vereniging Hendrick de Keyser vormt een ‘levende collectie’: het zijn monumenten van bouwkunst waarin wordt gewoond, geleefd en gewerkt. De huizen worden gerestaureerd als dat nodig is en vervolgens verhuurd. Ook het Albada Jelgersmahuis zal t.z.t. worden verhuurd. Een steeds groter deel van de collectie van de Vereniging is bovendien opengesteld voor publiek. Voor meer informatie zie www.hendrickdekeyser.nl.

Overigens moeten vele Bolswarders wel “even” wennen aan de nieuwe kleuren. Maar ook een groot aantal geeft aan dat het er weer mooi uitziet.


 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.