Nieuwe energiecoöperatie springt de toekomst in

De bezoekers die de start van de nieuwe energiecoöperatie DEBo maandagavond bijwoonden sprongen samen met het bestuur van de DEbo de toekomst in.

Volgens voorzitter Titus Hettinga van de Duorsume Enerezjy Boalsert was die sprong op 29 februari heel bewust gekozen. In het Engels is 29 februari Leapday (schrikkeldag). Vrij vertaald naar het Fries wordt dat dan een Ljepdei.

Die sprong werd gemaakt op de Grote Dijlakker 37 voor het pand waar de coöperatie voortaan iedere vrijdagavond aanwezig zal om de Bolswarders te informeren over het werk van DEBo. Na de sprong werd de deur van het nieuwe kantoor geopend door Sjoerd IJdema, lid van Platform Bolsward.

De hoop van DEBo is dat Bolswarders via de coöperatie stroom gaan afnemen via NLD-energie. Noordelijk Lokaal Duurzaam is een coöperatieve energieleverancier van en voor het Noorden. Samen met de bij NLD aangesloten lokale energiecoöperaties en -initiatieven wil men de transitie naar lokale duurzame energie versnellen. De prijs die NLD-energie vraagt is volgens Hettinga concurrerend en is dus goedkoop.

Dat kan volgens Hettinga omdat men met vrijwilligers werkt en een klein kantoor. En doordat het goedkoop kan, blijft er geld over die gestoken kan worden in lokale duurzame projecten. Hettinga haalt hierbij als voorbeeld aan dat er bijvoorbeeld via de coöperatie zonnepanelen op het dak van het zwembad kunnen komen als het zwembad een exploitatietekort zou krijgen.

Ook is de wens van de coöperatie om zelf energie te gaan opwekken. Hierbij denkt men aan een zonnepanelenpark  bij Bolsward. Hierover is men in onderhandeling met een partij. Maar daarnaast zal volgens Hettinga de gemeente hierover ook nog een beleidsplan moeten maken want die is er nu nog niet in de gemeente. Pas als dat er is, kan er een vergunning aangevraagd worden.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.