Nieuwe beheerders Het Weeshuis

Het Brabantse echtpaar Manon en Mylan Lin woont nu een week in Bolsward en dat is tot nu toe een warm welkom voor ze.  Voordat ze naar Bolsward kwamen waren ze het beheerders echtpaar op Slot Loevenstein.

De Brabanders deden in 2010 mee aan het TV programma de Slag om Loevestein welke werd uitgezonden door enkele regionale omroepen, waaronder Omroep Brabant en Omroep Gelderland.

Deze slag wonnen ze en daarmee werden ze beheerder en bewoners van Slot Loevenstein. Het werk op het slot was een geweldige ervaring voor ze. Er was een bed en breakfest, er werden grote evenementen gehouden en feesten en partijen. Maar  het was ook wel vaak groot, groter, grootst. En daar misten ze beiden weleens het unieke van rechtstreeks met mensen bezig te zijn, de persoonlijke aandacht. Op zich hadden ze het op Slot Loevensteijn goed, dat was een heel bijzondere baan en dat geef je niet zomaar op. Maar de drang om iets voor jezelf te gaan beginnen was groter. “De drang om het allemaal iets kleiner, iets meer omvattend en ook iets van jezelf te hebben en samen aan zo’n uitdaging te beginnen maakte het dat we de knoop doorhakten”:Aldus Mylan.

In de zomer van 2012 kwam het Weeshuis in beeld om over te nemen, alleen waren er gesprekken met andere partij over de overname en moesten ze afhaken. Maar in oktober kregen ze de vraag of ze nog steeds interesse hadden voor het Weeshuis want de onderhandelingen met de vorige mensen voor een overname was niet gelukt. En die interesse was er nog steeds en daarom kwamen ze vrij snel terug naar Bolsward. En na een rondje te hebben gelopen door het hotel en door de stad beseften ze dat het een bijzonder plekje was. En vanaf dat moment werden de gesprekken steeds serieuzer en werd er ook goed nagedacht over de gevolgen want het betekende wel een verhuizing naar Friesland. De provincie was al wel bekend vanwege de zeilvakanties maar om er te gaan wonen was natuurlijk wel even wat anders. Maar uiteindelijk vonden ze alle twee dat ze het gewoon moesten doen en deze uitdaging aan moesten gaan. 

Het was best wel vreemd en ook spannend om vanuit het zuiden te verhuizen naar het Bolsward in het “hoge Noorden”, Ze zijn nu een week woonachtig in de stad en hebben al leuke reacties gekregen vanuit de omgeving. Alle mensen die ze tot nu toe hebben gesproken zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam en ze zijn bij dat er weer wat leven in het weeshuis zit.

Het bedrijf zit midden in de stad, heel wat anders dan Slot Loevenstein en daardoor hebben ze ook veel buren. De buurt kreeg deze week een kennismakingsbrief van de familie Lin. “We dachten we zijn er nog maar net en we hebben nu wel heel veel buren die we niet allemaal direct even de hand kunnen schudden of gedag kunnen zeggen, en op deze manier wilden we even laten weten dat we er zijn en dat iedereen welkom is om even binnen te komen.”:Aldus Manon.

En dat gebeurd ook, want in de korte periode dat ze er zijn, zijn al best veel mensen even langs gekomen en kwamen kennis maken. Deze vertellen hun vaak wat hun relatie is met het weeshuis en dat vinden ze een leuke om manier om de mensen te leren kennen.

Mylan zijn ervaring gaat het verst terug in de horeca, hij heeft chinees bloed wat ook wel uit zijn achternaam blijkt.Zij opa opende ooit een Chinees restaurant in Breda en deze hele familie tak is op één of andere manier wel aan de horeca verbonden. Hij deed zijn opleiding in de horeca en ze leerden elkaar ook in het vak kennen.

Ze komen niet alleen naast de hond Andras komen er ook twee ezels naar Bolsward, deze kregen ze tijdens het verblijf op het slot en ze denken dat deze zich vast wel thuis zullen voelen bij het Weeshuis. Voorlopig wonen Mylan en Manon in het Weeshuis en dat blijven ze voorlopig eerst ook nog even doen. Momenteel is het erg druk voor ze en zijn ze veel bezig met de organisatie, en dat geeft ze de kans om op het gemak te gaan kijken waar ze kunnen gaan wonen.

Aan de hotelkamers gaan ze wel iets aan veranderen maar dat zal snel klaar zijn, de bedoeling is dat deze half april weer in de verhuur zullen gaan. Aan het restaurant moet wel wat meer gebeuren, daar proberen ze 1 mei zover klaar mee te zijn dat dit ook open kan.  Het wordt een ala carte restaurant, een eenvoudige keuken waar men lekker kan eten van pure producten. “Het liefst ook met streek gebonden accentjes”: Aldus Mylan. 

Daarnaast willen ze de historie van het weeshuis er aan toe voegen. Mylan zegt hierover:”Het Weeshuis prefereert terug naar vroeger dus willen we ook wat gaan zoeken naar hoe dingen vroeger gemaakt werden, een beetje de vergeten soorten eten en groenten”. Uiteraard op een goed niveau en kwaliteit en betaalbaar”. Het restaurant was voorheen het verlengstuk van het hotel en daar willen ze verandering in brengen zodat de Bolswarder zich ook thuis kan voelen en er graag mag komen eten.

Daarnaast willen ze zich richten op feesten en partijen. Op Slot Loevestein organiseerden ze ook regelmatig kinderfeestjes. Ze willen dat Het Weeshuis een leuke levendige ontmoetingsplek gaat worden. Zowel voor de toeristen die van buiten komen als iemand die lokaal genesteld is. De naam Hid Hero Hiem zal verdwijnen, zowel het restaurant als het hotel gebeuren gaat voortaan verder onder de naam Het Weeshuis.

Binnenkort gaat de website online en ook op facebook is al het nodige terug te vinden van de laatste ontwikkelingen.

Mylan en Manon zijn nog op zoek naar een zelfstandig werkende kok en personeel voor de schoonmaak en in de bediening. Er zijn al contacten gelegd met oud personeel maar mensen die geïnteresseerd zijn kunnen langs komen in de Kerkstraat om kennis te maken en zich aan te melden.

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.