Nieuw materieel voor brandweer SWF & Littenseradiel

Zaterdag 15 december vond rondom de brandweerkazerne van Bolsward een knallende overdracht plaats van het nieuwe materieel van de brandweer Sw-Fryslân.

Commandant Frans Stabel vertelde hoe in gezamenlijkheid tot de keuzes voor het nieuwe materiaal was gekomen. Hij bedankte met name de leden van de verschillende werkgroepen voor hun bijdrage hieraan.

Directeur Henri Meijering benadrukte in zijn toespraak het belang van veiligheid voor burgers en brandweerpersoneel en het hebben van goed materieel daarbij. Vervolgens ontstak de heer Meijering op het achterterrein van de kazerne het nodige vuurwerk. Een sein voor de verschillenden eenheden om het achterterrein op te rijden en zich aan de talrijke genodigden te presenteren. Hierna werden de sleutels door de leveranciers een voor een aan directeur Meijering overhandigt, die op zijn beurt deze weer doorgaf aan commandant Stabel. Na bezichtiging was er ter afsluiting voor een ieder heerlijke snert en roggebrood met spek.

Onderstaand de gegevens van het overgedragen materieel.

1. Tankautospuit Bolsward:

De TS was een heel apart geval en was deze in eerste instantie uit de begroting van de oude gemeente Bolsward gehaald. Op het laatste moment (december) heeft de gemeenteraad van Bolsward nog besloten om het toch in de begroting op te nemen. De werkgroep bestond uit Henny Postma, Murk de Haan, Huub de Boer en Henry Quarre. Het voertuig is aangeschaft conform de Friese mantelovereenkomst die de regionale brandweer Fryslân vastgelegd heeft. Op zich staan dan wel een aantal dingen vast, maar heeft de werkgroep over de andere zaken erg goed nagedacht.

2. Boot Koudum:

De oude boot van Koudum was aan vervanging toe. Er zijn door de werkgroep diverse boten bekeken en getest. De werkgroep bestond uit Piebe van Dijk, Jurjen Faber, Jan Klein en Fokke Planting. Het was moeilijk om tot een juiste keuze te komen. In feite wilde men graag een werkboot, maar liep men dan weer tegen operationele problemen aan. Men heeft goed gekeken naar alle mogelijkheden qua boot maar ook qua inzetbaarheid. Mede door inbreng van de leverancier zijn er goede en innovatieve oplossingen bedacht en ook uitgevoerd. Het is een een prima snelle maar vooral stabiele boot geworden, die erg goed toegerust is voor zijn taak op het water.

3. Motorspuitaanhanger (MSA) tbv post Sneek

Ook voor deze motorspuitaanhanger was er weer een werkgroep die bestond uit, Piet Adema, Robbie de Jong, Gooitzen Heemstra, Johannes de Vries en Klaas van der Wal. Van de 3 opgevraagde offertes kwam die van DRV als beste uit de bus omdat deze aan alle wensen en eisen voldeed. Wij vielen net bij DRV in een nieuw project met betrekking tot Motorspuitaanhangers en de totstandkoming van het Water transport Systeem 500. In feite was dat erg belangrijk en is deze MSA met een levering van 3500 ltr/m

Een grote jongen binnen onze organisatie en samen met de aangeschafte watertank een prima oplossing voor ons probleem in de waterarme gebieden. Deze MSA is echt een dikke plus in onze watervoorziening.

4. VW Crafter, post Sneek Deze VW Crafter is een beetje een vreemde eend in de bijt en wordt normaal gesproken niet meegenomen in dit soort overdrachten. Toch hoort deze er nu wel bij omdat het een heel aparte uitvoering is. Hij is niet alleen hoog maar ook voorzien van een laadklep, wat voor onze beroepsmensen een uitkomst is. Nu kunnen zij, zonder pijn in de rug en dus conform de arbo-regels allerlei zaken vervoeren en is de hoogte van de auto ook geschikt om rolcontainers te vervoeren. In eerste aanhef was het een standaard auto die gekocht is via de regionale brandweer en via een mantelovereenkomst die de politie ook af heeft gesloten met Pon Nederland. De prima afwerking werd verzorgd door het bedrijf Profi Glass uit IJlst. Deze auto heeft zijn nut in het normale werk en zeker bij de repressieve trainingen in Weeze (hij was net op tijd klaar om hem mee te nemen) bewezen.

5. Watertank:

Na een uitgebreid offertetraject is uiteindelijk gekozen voor deze watertank van het bedrijf SRE Nederland, Deze watertank is ons antwoord op de waterarme gebieden in onze uitgestrekte gemeente en samen met het (nog te implementeren) WTS 500 systeem (watertransportsysteem) een perfecte combinatie voor deze gebieden. Samen met de MSA kunnen wij op veel manieren voldoen aan de vraag om water, wat we dan op een snelle en eenvoudige wijze kunnen realiseren.

Een en ander is tot stand gekomen door de nadeelcompensatie brandkranen, waardoor wij minder gaan betalen aan huur voor deze brandkranen. Het bestuur heeft besloten dat deze minderkosten, verkapitaliseert ingezet worden om de externe waterwinning voor onze gemeente op een prima niveau te brengen. Deze tank zal samen met de verzorgingscontainer hier gestald worden en uitrukken vanuit de post Bolsward.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.