Nieuw KKS-bestuur zet in op bredere exposities

Bolsward – Voor Keimpe Tjalsma, de motor van de KKS (Kunst Kerk en Samenleving), was de tiende editie van de zomerexposities in de Martinikerk, Broerekerk en Franciscuskerk in 2014, een mooie afsluiting van zijn betrokkenheid bij de KKS.

Om deze vaak spraakmakende exposities van beeldende kunst in de drie Bolswarder kerken niet verloren te laten gaan, werd in de afgelopen maanden naarstig gezocht naar nieuwe bestuursleden.

Door de inzet van Chris Elsinga van communicatiebureau Terp 10 uit Oosterbierum, de laatste jaren zeer betrokken bij de KKS, lukte het om dit voorjaar een geheel nieuw bestuur te vormen. Sjoerd Miedema, penningmeester, was het enige overgebleven bestuurslid. Miedema blijft zijn werkzaamheden voor de KKS voortzetten, terwijl Chris Elsinga als PR-adviseur betrokken blijft bij de KKS.
Met twee nieuwe bestuursleden, Ellen Postma, musicus en docent dwarsfluit, tevens muziekdocent aan het Marne College en Kerst Postma, architect/vormgever en gepensioneerd docent CKV in het voortgezet onderwijs, is de continuïteit van de jaarlijkse KKS-expositie in Bolsward gewaarborgd.
,,Dat wil niet zeggen, dat we als bestuur al compleet zijn, want dolgraag zouden wij ons bestuur nog willen versterken met een drietal kunstminnende Bolswarders. Nieuwe bestuursleden, maar ook nieuwe ideeën zijn dus van harte welkom.”

Andere kunstdisciplines
Het nieuwe bestuur, onder leiding van Kerst Postma, wil naast de beeldende kunst ook andere kunstdisciplines een kans geven. ,,Er is meer dan beeldende kunst en andere kunstdisciplines zouden dat kunnen versterken”, meent Postma. Als voorbeeld van de ,andere koers’ van het KKS bestuur noemt Postma de compositie van ,Maria van Sevenwouden’. Een initiatief van KKS, waarbij de tekst werd geschreven door Aggie van der Meer, en de muziek door Frits Haaze. ,,Op 17 mei werd deze compositie voor het eerst gezongen in de St. Franciscuskerk, maar ook in juni, juli en augustus tijdens de bedevaartmissen op donderdag.”

KKS tentoonstelling 2015
Ondanks de korte voorbereidingstijd is het nieuwe bestuur er in geslaagd om ook deze zomer twee interessante en bezienswaardige tentoonstellingen naar Bolsward te halen.
In de Martinikerk wordt groot en prachtig werk van de Sneker kunstschilder Gert Jan Slotboom, in de vorm van kerkinterieurs, tentoongesteld. De Broerekerk wordt dit jaar het werkterrein van de uit Heeg afkomstige bekende kunstenaar Gerrit Terpstra. Hij toont ruimtelijke beelden en installaties.
Geen beeldende kunst dit jaar in de St. Franciscuskerk, omdat daar elke donderdag de KKS-compositie ,Maria van Sevenwouden’ ten gehore wordt gebracht.

De KKS-expositie in de Broerekerk en Martinikerk, die zes weken duurt, wordt geopend op 4 juli in de Broerekerk.

Op de foto: KKS bestuursleden van links af Sjoerd Miedema, Ellen Postma en Kerst Postma. Eigen foto.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.