Nieuw in Bolsward: Aikido

Na de zomervakantie heeft Budovereniging Shin Bu Ken uit Bolsward een nieuwe budostijl toegevoegd aan haar pakket.

Naast de lessen in karate en iaido (de kunst van het hanteren van het zwaard), kan er nu ook aikido gevolgd worden. Op woensdagavond van 20:00-21:30 wordt er lesgegeven in de dojo (sportzaal), gevestigd op de hoek Broerestraat/Kerkstraat. Budovereniging Shin Bu Ken is een niet-commerciële vereniging, opgericht door Sensei Herman Veltman uit Bolsward. Veltman is in het bezit van de 4e Dan karate en de 6e Dan iaido. De aikido lessen worden verzorgd door Wander Frieswijk Sensei (4e Dan).

Aikido:

De beste verdediging is nog altijd het uit de weg gaan van een aanval. Bij een aanvaller die stoot, wordt de stoot in dezelfde richting meegenomen en omgeleid naar een houding waar deze geen schade meer kan aanrichten. De kracht van de stoot wordt overgenomen en tegen de aanvaller gebruikt. Aikido is een vechtkunst waarbij men gebruikt maakt van de kracht van de tegenstander. Aikido is onder het brede publiek bekend van onder andere acteur Steven Seagal.

De vechtkunst is voor vele beoefenaars naast een verzameling verdedigingstechnieken een levenshouding geworden. De filosofie achter aikido is “harmonie”. Dit betekent dat de beoefenaar altijd naast de tegenstander komt, in plaats van er tegenover. Oorspronkelijk is Aikido bedacht om meer vrede te krijgen en conflicten op te lossen. De ontwikkelaar van het Aikido – Ueshiba – heeft diverse vechtsporten geanalyseerd en beoefend en alle geweld er uit gehaald. Mede omdat er geen kracht voor nodig is (de focus ligt echt op technieken), is het zowel geschikt voor dames als heren, jongens als meisjes.

Bij Shin Bu Ken worden de Aikido-lessen verzorgd door Wander Frieswijk Sensei, rechtstreekse leerling van de Franse Aikido Soke Peyrache. Frieswijk Sensei is zo’n 30 jaar geleden met Aikido gestart en is momenteel in het bezit van de 4e dan. Peyrache is oprichter (Soke) van de International School of Traditional Aikido (ISTA). Martin Groeneveld is de vaste assistent van Frieswijk Sensei bij de lessen bij Shin Bu Ken.

Aikido betekent letterlijk vertaald: Eenheid (Ai), Levensadem (Ki), Weg (Do). Aikido is dus de weg van de eenheid met de levensadem.

Bij Aikido wordt getraind met de jo (stok), bokken (oefenzwaard) en tanto (oefenmes)

In de lessen worden de technieken geoefend en eigen gemaakt.

Lestijden: woensdag 20.00 – 21.30 uur

Er wordt getraind in een judogi/aikidogi of een karategi. Beginners mogen de eerste lessen bijwonen in sportkleding.

Voor meer informatie: www.shinbuken.nl

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.