Nierpatiënt Daniël (28) fietst Elfstedentocht voor Nierstichting

Wilskracht en doorzettingsvermogen heeft Daniël van der Zee (28), geboren in Bolsward en wonend in Groningen, genoeg. Met zijn vriendin Stephanie Zijlstra, vrienden, kennissen en hulpverleners van Dialyse Centrum Groningen (DCG) gaat hij de Elfstedentocht fietsen.

Met deze actie wil hij geld ophalen voor de Nierstichting: ‘Ik ben al 17 jaar afhankelijk van dialyse en verwacht de rest van mijn leven dialyse nodig te hebben. Door geld in te zamelen voor onderzoek hoop ik huidige en toekomstige nierpatiënten in Nederland een beter leven te geven!’
De Fietselfstedentocht is 240 kilometer lang. Daniël verwacht over die afstand zo’n zestien uur te doen. Voor mensen zonder dialyse is dat al een enorme afstand. Dialysebehandelingen zijn intensief en veel patiënten hebben last van vermoeidheid en moeten rekening houden met wat ze kunnen eten en drinken. Daniël is voor medepatiënten daarom een inspirerend voorbeeld.

Twee transplantaties, 17 jaar dialyse
Daniël heeft al veel meegemaakt in zijn leven: ‘Op mijn 12e kreeg ik last van mijn nieren. In eerste instantie leek dit nog niet zo erg. Op mijn 16e moest ik toch aan de dialyse. Nu, 17 jaar later, heb ik al twee keer een donornier mogen ontvangen. Beide nieren hebben het maar 20 maanden volgehouden, omdat ik een ziekte heb, waardoor mijn lichaam de nier kapot maakt. Ik heb nu nachtdialyse bij het DCG. Dit betekent dat ik om de dag 7,5 uur dialyseer. Voor mij de beste vorm omdat ik dan overdag kan studeren, sporten en andere dingen kan doen die ik leuk vind.’

Draagbare kunstnier
De kans dat het lichaam van Daniël een donornier accepteert is klein. Dialyse is op dit moment de enige mogelijke behandeling. Er wordt onderzoek gedaan naar een draagbare kunstnier. Dit is een kunstnier ter grootte van een iPad die de patiënt gemakkelijk meeneemt wat de flexibiliteit van de behandeling enorm verhoogt. De kunstnier is nog niet op de markt en heeft nog veel ontwikkelingen nodig.

Fietsen voor de Nierstichting
Daniël is, in samenwerking met Stephanie, de actie ‘Fietsen voor de Nierstichting’ gestart. Zij hopen veel geld in te zamelen voor de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. Daniël: ‘Familie en vrienden fietsen mee. Zij dragen hun steentje bij en zamelen geld in. We zijn al druk aan het trainen en hebben de eerste kilometers in de benen.’ Het DCG draagt ook een steentje bij. Medewerkers organiseren op 17 mei een wandeltocht van 17 kilometer. Wie mee wil lopen, doneert 15 euro en verzamelt om 11 uur bij het Flamingogebouw aan het Hoornsemeer. Ook ondersteunt het DCG met voedingsadvies, het flexibel inrichten van de dialysetijden en met een sponsorbedrag voor het aanschaffen van sportkleding. De sportkleding wordt mede mogelijk gemaakt door A2Z reclame en Forte sportswear.

Bijdrage leveren?
‘Fietsen voor de Nierstichting’ is te volgen via https://www.facebook.com/elfstedentochtnierstichting. Geïnteresseerden kunnen daar de voortgang van Daniël volgen. Mensen die de actie een warm hart toedragen kunnen doneren en op Tweede Pinksterdag, 25 mei, aanmoedigen langs de route. De actie heeft een eigen pagina op de website van de Nierstichting. Hier kan op een veilige manier geld overgemaakt worden. Doneren kan via: actie.nierstichting.nl/fietselfsteden.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.