Neem een virtueel kijkje in het nieuwe stadhuis (video en foto’s)

Tijdens de druk bezochte inloopavond van Platform Bolsward konden de aanwezigen voor de laatste keer een blik werpen in het oude stadhuis.

Aanzicht vanuit de Kerkstraat

Want vanaf vandaag gaan de deuren op slot en zal begonnen worden met de verbouw en nieuwbouwplannen van het nieuwe Historisch Centrum Westergo oftewel “huis van de stad”.

Bij de start van de avond leek het er overigens op dat de verbouw al direct gestart werd, “burgemeester Laat in t Land” wilde de avond openen door de bel te luiden die vroeger de raadsvergadering opende, door onbekende oorzaak brak de kabel en viel het koord naar beneden maar gelukkig vielen er geen gewonden

In de pauze van de informatieavond namen de Bolswarders ook uitgebreid de tijd om nog even rond te kijken in de verschillende kamers van het stadhuis en oude raadhuis. Zo was onder andere de oudheidskamer opengesteld en kon men bijvoorbeeld ook nog even in de burgemeesterskamer kijken.

Binnenkort zal een speciaal bedrijf het gehele stadhuis leeghalen zodat begonnen kan worden met de bouwwerkzaamheden. Aan het stadhuis zelf zullen geen grote veranderingen worden gedaan. Wel zal in de oude raadszaal een extra toegang komen zodat ook mensen in een rolstoel de zaal kunnen betreden.

De nieuwe toegang zal niet meer via de huidige ingang in het stadhuis zijn maar in de  later aangebouwde deel.  In dit deel komt ook de bibliotheek. Deze zal uiterlijk 31 december 2019 hun intrek nemen in het gebouw omdat het huidige pand per 1-1-2020 is verkocht.

Via de ingang komt men dan in de centrale hal waar het loket voor de burgerzaken zal komen, de leestafel van de bibliotheek, die tevens dienst doet als wachtruimte voor het loket voor burgerzaken. Via een trap of lift komt men dan op de eerste verdieping waar onder andere de drie musea’s gehuisvest zullen worden.

Omdat er in het stadhuis niet veel mag veranderen zal er veel met virtual realty worden gewerkt en kan de bezoeker door middel van een 3D-bril zien hoe een burgemeester vroeger aan het werk was in de burgemeesterskamer.

Over de horecabestemming van de oude waag is nog geen volledige duidelijkheid, hiervoor zullen nog een aantal stappen moeten worden gezet. Wel zal hier de oude luifel terugkomen.

In oktober zal de aanbestedingsprocedure starten en eind dit jaar zal dan de bouw moeten aanvangen. Hiervoor zal geprobeerd worden om de overlast voor de omwonenden en het verkeer zoveel mogelijk te voorkomen.  De gemeente hoopt dat de bouw in mei 2020 klaar zal zijn. Dan zal ook de herinrichting van de binnenstad afgerond moeten zijn want men wil niet dat het nieuwe huis van de stad na het openen direct onbereikbaar is door de herinrichting .

In oktober zal  het  archeologische onderzoek op het Raadhuisplein starten.

foto album inloopavond door Martinus Jansen

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.