Nederland laat rug- en nekpatiënten in de kou staan

Rug- en nekpatiënten krijgen nu al bijna  twee maanden niet de chiropractische zorg die ze nodig hebben. Dit zijn 150.000 niet uitgevoerde behandelingen sinds de tweede lockdown. Bij vele tienduizenden Nederlandse patiënten zijn sinds 15 december abrupt de reguliere behandelingen bij de chiropractor gestopt. Dit komt doordat de Nederlandse regering per die datum de chiropractor niet op de lijst heeft gezet van uitgezonderde contactberoepen.

De universitair opgeleide chiropractor is toen op één lijn gezet met onder andere de nagelstyliste en mocht daarom als zorgverlener ineens geen zorg meer verlenen. Dit geldt zelfs in geval van chronische en acute pijnklachten. Deze fout in het coronabeleid veroorzaakt oneindig veel leed voor chiropractiepatiënten.

Ook veel mensen in essentiële beroepen zoals verpleegkundigen, ambulancepersoneel en politieagenten mogen niet naar de chiropractor. Ook zij lopen met pijnklachten rond of vallen zelfs uit. Dit levert ons land alleen maar leed op en schade voor mensen, en dat geheel onnodig, want honderden chiropractoren zitten letterlijk te wachten om zorg te mogen verlenen. Als belangenvereniging voor patiënten chiropractie gaat ons dit zeer aan het hart.

“We krijgen bijna dagelijks berichten over hartverscheurend schrijnende gevallen. Mensen vertellen over het niet meer kunnen slapen van de pijn, te vergaan van de pijn en pijnstillers die niet meer helpen. Omdat chiropractoren geen (preventieve) zorg meer mogen leveren, staan onze leden letterlijk in de kou. Ik voorspel dat deze situatie op termijn ook nog tot veel meer zorgkosten gaat leiden door een hoger gebruik van pijnmedicatie en de inhaalzorg die nodig is” aldus Bouwe Doeven, voorzitter van de Belangenvereniging Patiënten Chiropractie.

“Als belangenvereniging zijn wij een petitie gestart om de regering te vragen chiropractoren in ieder geval toe te staan chronische en acute pijnklachten te behandelen. Chiropractoren zijn uitstekend in staat om te beoordelen of een behandeling noodzakelijk is. Onze petitie is inmiddels meer dan 20.000 keer ondertekend, dat geeft maar aan hoezeer dit leeft.”

Minister legt aangenomen motie naast zich neer en laat patiënten in de kou staan

Op 20 januari 2021 heeft de Tweede Kamer met een grote meerderheid een motie aangenomen dat er een oplossing moest komen voor de zorg aan chiropractiepatiënten. Minister Van Ark heeft deze motie in de praktijk niet serieus uitgevoerd, zelfs naast zich neergelegd. Ze heeft enkel de fysiotherapeuten en huisartsen schriftelijk gevraagd de chiropractiepatiënten op te vangen. De fysiotherapeuten hebben haar vervolgens laten weten dat zij slechts voor een deel van de chiropractiepatiënten zorg kan bieden. Voor een grote groep patiënten geldt dit niet, zij zijn afhankelijk van de chiropractoren.

“Het aantal patiënten met ernstige klachten zal niet afnemen door gekwalificeerde zorgverleners zoals chiropractoren thuis te laten zitten, en evenmin zal dat reisbewegingen doen afnemen. De reisbewegingen nemen juist alleen maar toe door de zoektocht naar andere oplossingen.” Zo luidt de conclusie van de beroepsvereniging van chiropractoren, de NCA.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.