Nazorgers vrezen de vos

Niet de mens maar de natuur zelf lijkt dit jaar een grote ramp te veroorzaken onder de weidevogels.

Nazorgers vrezen dat het een rampjaar gaat worden voor de weidevogels. Zo liet Eppie Heins 22 april al via twitter weten dat in het 90 ha metende weidevogelgebied van Natuurmonumenten meer dan 300 legsels van de kievit, grutto en tureluur waren vernield, de oorzaak was volgens Heins een vos.

Jetze Genee uit Makkum trof in zijn nazorggebied bij Wons en Schraard de uitwerpselen aan van een vos. Hier waren 9 nesten van de kievit en 3 van de grutto vernield.

En volgens nazorger Jan Kroese uit Bolsward zullen er meer gebieden zijn waar de vos gaat toeslaan. Ook de gebieden rondom Allingawier en Tjerkwerd worden volgens hem bedreigd door de vos.

Het frustreert de nazorgers dat er veel geld wordt uitgegeven aan de nazorg van de weidevogels maar dat er niets gedaan wordt aan de predatoren. Om de weidevogel beter te kunnen beschermen zal de vos, één van de grootste predatoren, ook in de nachtelijke uren bejaagd moeten worden volgens de beschermers van de weidevogels. Nu mag dat alleen overdag.

Foto links:© Jan Kroese

Foto rechts: © Jetze Genee

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.