Musicalster René van Kooten fietst Elfstedentocht voor Prinses Beatrix Spierfonds

Op maandag 9 juni, tweede Pinksterdag fietst musicalster René van Kooten in het Prinses Beatrix Spierfonds-team de 235 kilometer van de Elfstedentocht.

 

Het 50 man tellende team doet mee om geld op te halen voor het Prinses Beatrix Spierfonds.“Vorig jaar is hiermee 21.000 euro opgehaald en we hopen dit jaar de opbrengst zelfs te verdubbelen!” aldus René.

 

Naast René zitten in dit team onder andere acteur Chris Tates, directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds Jan-Ite de Ruijter en de 34-jarige Wesley Fechter die zelf lijdt aan de spierziekte GBS. Iedere deelnemer uit het team heeft zich door zijn of haar omgeving laten sponsoren. De opbrengst wordt gebruikt voor onderzoek naar diverse spierziekten waaronder het Guillain-Barré syndroom (GBS), spinale spieratrofie (SMA) en myotone dystrofie (MD).

Ambassadeur

René van Kooten, bekend van onder andere Jersey Boys, Aida en Beauty and the Beast werd onlangs benoemd tot ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds. “Wanneer ik op het podium sta, gebruik ik al mijn spieren om te zingen, dansen en acteren. Voor mij is dat de normaalste zaak van de wereld, maar voor iemand met een spierziekte helemaal niet. Daarom zet ik mij in voor spierziekten.” aldus René van Kooten.

Wesley

Op 9 juni fietst GBS patiënt Wesley voor de tweede keer mee met deze fietstocht. In maart 2011 werd Wesley overvallen door de spierziekte GBS. Wesley is zeven weken lang kunstmatig beademd en mocht pas na zeven maanden naar huis. “Op het dieptepunt was ik van mijn tenen tot en met mijn gezicht verlamd. Het herstel duurt lang, dat is nog steeds gaande.” Vorig jaar heeft Wesley de Fietselfstedentocht al helemaal uitgefietst. Voor een gezond iemand al een flinke afstand, maar voor Wesley een enorme prestatie!

GBS

Het Guillain- Barré syndroom (GBS) is een levensbedreigende spierziekte die in Nederland 200 – 300 mensen per jaar overvalt. De ziekte slaat plotseling toe en kan leiden tot ernstige verlamming, ook bij voorheen gezonde mensen. In een ernstige vorm ligt de patient binnen 24 uur aan de beademing. Als iemand GBS heeft raakt het immuunsysteem in de war. Dat valt dan niet alleen de relatief onschuldige virussen of bacteriën aan, die bijvoorbeeld een griepje veroorzaken, maar ook de zenuwbanen. Daardoor valt van het ene op het andere moment de spierkracht weg. Het begint vaak in de rug en bij de benen en kan zich daarna razendsnel over het hele lichaam verspreiden.

15.000 Fietsers

De Fietselfstedentocht wordt sinds 1912 georganiseerd en is een jaarlijks georganiseerde toertocht op de fiets langs de Friese elf steden. Er doen dit jaar 15.000 fietsers mee. Het Prinses Beatrix Spierfonds-team vertrekt om 07:08 uur.

www.prinsesbeatrixspierfonds.nl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.