Muizen zorgen voor veel schade bij boeren (video)

Verschillende boeren in de omgeving van Bolsward ondervinden momenteel veel schade en overlast door een muizenplaag.

Zo ook Jan Altenburg uit Burgwerd, zo’n 20 hectare van zijn grasland is zwaar aangetast door het gewroet en geknaag aan de wortelen van het gras. Een perceel van zo’n 20 hectare, direct aan de Westergoawei, is voor 85% aangetast door de muizen. Een  rondgang door het land laat overduidelijk zien dat er enkele duizenden muizen bezig zijn. Overal waar je kijkt zijn de holletjes te zien en de grote bruine plekken in het land laten zien hoe groot de schade is. Zo nu en dan springt er een muis voor je voeten van het ene holletje naar het andere holletje.

Naast dit zwaar aangetaste grasland heeft Altenburg nog zo’n 20 hectare waarvan 30% aangetast is.

Altenburg zal in het voorjaar in ieder geval 2x geen kuil kunnen halen van zijn land. En geen voer van eigen land betekent dat daarvoor in de plaats  voer gekocht moet worden. En dat levert een behoorlijke schadepost op, 2x niet kunnen kuilen komt al snel op zo’n €1000,-  per hectare voor vervangend voer . Voor het opnieuw laten inzaaien van het land moet al snel op zo’n €1500,- per hectare gerekend worden.

Aangezien meer boeren met dit probleem kampen zal de prijs voor het inkopen van voer ook nog eens kunnen gaan stijgen, waardoor de schade nog groter kan worden

Het land onder water zetten zal het probleem voor een deel oplossen omdat dan een grote groep van de muizen dat niet zal overleven. Maar ook zal een groot deel van de muizen hogere delen gaan opzoeken en de zondvloed overleven. Ook een strenge winter zal niet alle alle problemen oplossen. Een groot deel zal dan in het voorjaar terugkomen om weer opnieuw te beginnen met het opvreten van de wortels.

Altenburg is overigens niet de enigste boer in de omgeving die last heeft van de muizenplaag. Vanaf o.a. de Sudergoawei richting Workum zijn de landerijen, die aangetast zijn door de muizen, goed te zien.

In 2004 kampte men in deze regio ook met een muizenplaag. Het Faunafonds keerde toen eenmalig zo’n 2,5 miljoen euro uit. Of dat nu ook weer zal gebeuren is nog onduidelijk.

Foto album

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.