Monnikenwerk bij opgravingen Broereplein

Het lijkt erop dat de archeologische opgravingen aan het Broereplein in Bolsward binnenkort afgerond zullen worden.

Archeoloog Wouter Ytsma van Salisbury Archeologie BV hoopt dat de werkzaamheden woensdag zijn afgerond. Dan begint vervolgens het echte werk want dan zullen al de verzamelde vondsten verder onderzocht worden. Een onderzoek wat zo’n twee jaar in beslag zal nemen, aldus Ytsma.

Tot nu toe heeft het team zo’n 12 tot 15 skeletten aangetroffen waarvan sommigen met alle eer zijn begraven maar waarvan ook beenderen en schedels bij elkaar liggen.

Het opgraven gaat met de nodige rust en voorzichtigheid. Met kleine schepjes wordt de grond weg gehaald rondom de vondsten,  worden ze ingetekend en beschreven en vervolgens ingemeten met een landmeter zodat later iedere vondst digitaal terug te vinden is. Tussen de opgegraven skeletten zijn zwangere vrouwen aangetroffen, monniken en baby’s.

 

Linksboven de schedel welke recht doorgezaagd is

Vrijdag werd een opmerkelijke vondst gedaan. Tussen alle resten lag een schedel welke perfect recht door midden was gezaagd. Een vondst die Ytsma niet eerder heeft aangetroffen. Waarom men dit in de middeleeuwen deed is onderwerp van het vervolgonderzoek.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.