Mind the gap

 

Op mijn agenda voor het nieuwe seizoen prijkt een sticker die ik afgelopen zomervakantie in Engeland heb gekocht. ‘Mind the gap’, denk om de kloof, de afstand tot de overkant.

Als je in Londen in de metro zit, hoor je deze waarschuwing voortdurend. Op sommige stations is het gat tussen de trein en het perron heel groot. Zeker op perrons die niet recht maar krom zijn. Daar geldt: hoe krommer het spoor, hoe groter het gat.

Ik vind het leuk om deze sticker op mijn agenda te plakken. Als predikant ben je immers voortdurend bezig met “een kloof”. Je bent steeds bezig met overbruggen: de afstand tot een ander, de afstand tussen de tijd waarin de Bijbel geschreven werd en nu, de kloof die we soms ervaren tussen onszelf en God, de generatiekloof, de afstand tussen traditie en toekomst, het gapende gat tussen hoe de wereld bedoeld is en wat wij mensen er vaak van maken. Het vraagt veel geduld en tact om op verschillende momenten de verschillende kloven te overbruggen. Hoe moedig je mensen aan om over de kloof heen te springen? Een sprong van geloof, een sprong in het diepe.

Een belangrijke kloof die we ervaren is die tussen God en mensen. Kunnen wij die overbruggen? Nee, maar wij kunnen die wel verkleinen. Zoals gezegd: hoe krommer het spoor, hoe groter het gat. Vanuit de Bijbel weten we wat het rechte spoor, en dat we geroepen zijn op dat spoor te gaan: de naaste liefhebben als jezelf. Doen wat God van ons vraagt, verkleint afstand die wij soms tot God ervaren. Maar wat wij vooral uit de Bijbel leren is dat God zelf de kloof overbrugd heeft. In Jezus kwam Hij als mens heel dicht bij ons. Daar kunnen wij niet genoeg bij stilstaan. We hebben in onze tijd nog wel eens de neiging om te doen alsof die kloof niet zo groot is. Alle mensen doen wel eens iets verkeerd, maar ten diepste deugen we allemaal wel. Zo groot is de afstand tussen God en ons nou toch ook weer niet. Maar die kloof is er wel degelijk. Gelukkig sloeg God de brug vanaf de andere kant. Laten we elkaar daaraan steeds herinneren. Mind the gap.

 

Ds. Jaap van der Windt

Gasthuiskerk

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.