Middeleeuwse Mariaprocessie door binnenstad in ere hersteld

Vijfhonderd jaar Maria van Sevenwouden in Bolsward

Op zondag 17 mei 2015 viert de Rooms-katholieke gemeenschap van Bolsward dat vijfhonderd jaar geleden voor het eerst melding werd gemaakt van een mirakel rond Maria van Sevenwouden.

’s Ochtends is er ter gelegenheid van dit jubileum om 11:00 uur een eucharistieviering in de parochiekerk. ’s Middags om 14:30 uur wordt er een processie met het mirakelbeeld gehouden. Bij beide gebeurtenissen zal bisschop De Korte de voorganger zijn.

Het uit de 13e eeuw stammende houten Mariabeeld is in de loop van de tijd verbonden geraakt met de devotie voor Maria van Sevenwouden. In 1515 ontsnapte het beeld op wonderlijke wijze aan verwoesting en kwam er nadien een bedevaart op gang. Sindsdien zijn er meerdere wonderen in verband gebracht met dit genadebeeld die steeds in een mirakelboek werden genoteerd. Met de Reformatie kwam er een einde aan de jaarlijkse Mariaprocessie. Vanwege het jubileum zal voor het eerst weer een grote processie door de stad trekken.

De processie wordt vooral benaderd als een gebedsdienst in en met de stad. Het Bolswarder draaiorgel, maar ook het Shantykoor zullen een bijdrage leveren. De Doopsgezinde en de Gasthuiskerk zullen langs de route van zich laten horen door orgelmuziek en samenzang.

’s Ochtends zal ook in de Friezenkerk in Rome aandacht worden besteed aan dit bijzondere jubileum. In die kerk staat een replica van het beeld van Maria van Sevenwouden. De rector van de Friezenkerk, pater Tiemen Brouwer, viert in Bolsward als speciale gast het feest mee. De rector en studenten van priesteropleiding Bovendonk zullen eveneens deelnemen.

In het Titus Brandsmamuseum naast de Franciscuskerk zal gedurende het hele bedevaartsseizoen een speciale tentoonstelling worden gehouden. Het museum is de gehele 17e mei geopend.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.