Met stamceldonatie kun je wat betekenen

Veel mensen zijn bekend met het doneren van bloed en plasma maar ook stamceldonatie is een manier om iets belangrijks te kunnen betekenen, namelijk de betekenis van leven of dood.

Voor patiënten met bijvoorbeeld leukemie is een stamceltransplantatie een laatste kans op leven en is het zoeken naar een passende donor lastig want momenteel is het lastig om voor iedere patiënt een perfecte match vinden.

Donor worden

Stamceldonor worden doe je bij leven en de kans dat je daadwerkelijk donor wordt is niet groot, daarom zoekt Stichting Matchis donoren om de groep potentiële donor zo groot mogelijk wordt.

Matchis is het Nederlands centrum voor stamceldonoren en zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen.

Donor worden kan voor mensen tussen de 18 en 50 jaar, via de website van de stichting kan men zich aanmelden, je vult dan een medische vragenlijst in. Als hieruit blijkt dat je donor kunt worden, dan krijgt je een registratie-setje met wattenstaafjes thuis gestuurd. Daarmee neem je wangslijmvlies af zodat je weefsel (HLA) kan worden getypeerd in een laboratorium. Jouw gegevens komen anoniem in het wereldwijde bestand van potentiële donoren. Komt jouw weefseltypering overeen met die van een patiënt, dan bellen we je op en vragen we of je nog steeds bereid bent om je stamcellen te geven. Je krijgt dan een medische keuring in het ziekenhuis.

Stamcelafname

Stamcellen worden tegenwoordig bijna allemaal uit het bloed gehaald door hemaferese. Je moet een medicijn toedienen om stamcellen in je bloedbaan te krijgen Dat kan een grieperig gevoel en spierpijn veroorzaken en je kunt wat moe zijn.

Stamcellen kunnen ook direct uit het beenmerg worden gehaald, door puncties uit de achterrand van het bekken. Dit gebeurt onder gehele narcose, daar voel je dus niets van. De dagen erna kun je een beurs gevoel hebben in je onderrug en je kunt je enige tijd wat vermoeid voelen.

Voor de stamcelafname moet je een dag naar het ziekenhuis. De risico’s van stamceldonatie zijn zeer klein.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u naar de website www.matchis.nl

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.