Journalisten Bolswards Nieuwsblad ontslagen

Sjoerd Stiensma en Cees Walinga, respectievelijk de redacteur en journalist van het Bolsward Nieuwsblad, zijn samen met hun andere collega’s van de huis-aan-huisbladen van de NDC Mediagroep binnenkort hun baan kwijt.

NDC Mediagroep, de uitgever van onder meer de Leeuwarder Courant en verschillende noordelijke huis-aan-huis bladen waaronder het Bolswards Nieuwsblad, heeft het financieel moeilijk. Er moet gereorganiseerd worden en daarom heeft de directie een nieuw reorganisatieplan gemaakt dat ten koste gaat van 105 voltijdbanen.

De groep h.a.h. journalisten is formeel ontslag aangezegd per 1 juli en hebben nog geen brief of gesprek gehad waarin dit persoonlijk vermeld wordt.

Redacteuren van de dagbladen van de NDC stemden vorige week in met een voorstel van de hoofdredactie om op vrijwillige basis uren in te leveren. Ze gaan van een 38-urige naar een 36-urige werkweek. Hierdoor kost de reorganisatie op de redactie niet 30 maar elf arbeidsplaatsen.

Maar dit aanbod geldt niet voor de redacteuren van de huis-aan-huisbladen. In een open brief schrijft NVJ’er Van der Velde: “In totaal gaat het om 25 fte van de dertig, een heuse kaalslag: er blijven alleen een stuk of vijf “regisseurs” over. Natuurlijk betreft het in aantal minder redacteuren, maar relatief gezien worden de huis-aan-huisbladjournalisten onevenredig hard aangepakt. Journalisten die trouwens structureel veel minder verdienen dan hun collega´s bij de dagbladen. Het is dan ook volslagen onbegrijpelijk dat een hoofdredacteur bij een reorganisatie kennelijk zo’n wezenlijk een onderscheid maakt tussen zijn redacteuren”.

Het reorganisatieplan ligt ter advies bij de ondernemersraad. Daarnaast ligt er ook een alternatief plan van de redactieraad weekbladen bij de OR. Hoofdredacteur en directeur van de NDC, Evert van Dijk, reageert voorlopig niet. Hij wil het advies van de OR afwachten voordat hij reageert.

De journalisten van de huis-aan-huisbladen hebben een zwijgplicht en mogen dus niet reageren.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.