Marvin Douma klaar voor het NK atletiek

Marvin Douma is bezig met de laatste voorbereiding op het NK indoor atletiek, hij zal daar op 28 februari zijn nationale titel op de 200 meter verdedigen.

Hij stond die dag als eerste op de deelnemerslijst en dat maakte hem de favoriet. “En dan moet je het alleen nog bewijzen, ik wist als ik deed wat ik moest doen het bijna niet meer mis kon gaan, maar het idee was nog heel onwerkelijk voor mij. Maar ik was heel trots dat ik bij de senioren kampioen werd, dat was helemaal tof”.

Op de basisschool won hij altijd alle sprint wedstrijdjes, ook van de grotere leerlingen. Maar hij maakte niet meteen de stap naar de atletiek. Die kwam pas toen hij 15 was, hij werd nieuwsgierig om te zien hoe goed hij eigenlijk was. Dat was in de zomer van 2009, toen hij bij AV Horror in Sneek begon met trainen. Daar was zijn trainer Jacob Oden. Daar bleek al snel dat hij snel was.

Momenteel traint Douma bij het STAP Team (Stichting Topsport Atletiek Purmerend) in Purmerend.
STAP is een initiatief van mijn trainer Purcy Marte. Het wordt niet gefinancierd door de Atletiekunie of NOC*NSF dus daarom erg afhankelijk van sponsoren.
Ondanks zijn titel op de 200 meter, denkt hij zelf dat hij een betere 100 meter loper is :”Omdat ik daar mijn topsnelheid haal en lang vasthoud vanwege mijn sterke 200 meter”. Aldus Douma die nog veel kan halen uit zijn start, iets wat voor de 60 meter nodig is.  Maar eind januari liep hij in Dortmund een pr op die afstand en kwam hij tijdens de wedstrijden daar twee keer onder de 7 seconden.

Volgens Douma is de 200 meter niet zijn sterkste afstand, hij komt in de laatste 50 meter tekort. Douma”Ik hou van alle drie de afstanden maar elk heeft zijn voor en nadeel. Mijn 200 meter outdoor tijd van 21.19 is in verhouding wel de beste”.

Douma is dus druk in training voor het NK indoor. Hij traint twee uur per dag 6 tot 7 dagen in de week. Dat komt neer op 12 tot 14 uur in de week.”Mijn trainer zorgt er voor dat ik kan pieken op het juiste moment, het NK dus. Ik voer het schema uit wat hij voor me gemaakt heeft. Hij kijkt toe en klokt bijvoorbeeld wat ik loop om te zien of er een stijgende lijn is”:Aldus Douma.

Momenteel doet Marvin de opleiding zorg en welzijn aan het regio college in Purmerend en wil hij later in de bewegingswetenschap verder. Voor zijn sport krijg hij van school vrijstelling voor trainingsstages in het buitenland. De atletiekbaan ligt naast de school en de opleiding viel daarom het best te combineren met topsport. Douma”: Maar de dagen op school zijn lang waardoor ik meestal 1 keer per dag kan trainen.

Dat hij in vorm is bewees hij de afgelopen weken, zo liep hij 24 januari voor het eerst onder de 7 seconden op de 60 meter en zaterdag 6 februari scherpte hij dat record nogmaals aan. Toen liep hij in Amsterdam 6.89.

Marvin heeft bewondering voor veel sprinters, waaronder Usain Bolt omdat hij de beste is en dat voor 7 jaar bewezen heeft tot nu toe. Douma:”Wat ik ook knap vind is om een bepaalde progressie van een atleet te zien die nu onder de 10 seconden loopt en dat te vergelijken met mijn tijden en de leeftijd waarop hij dat liep, dat geeft mij extra motivatie. Maar als idool zie ik ze niet, ze zijn allemaal concurrenten voor mij”.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.