Dinsdag reageerde Jelle Bangma, adviseur Meertaligheid bij Cedin, op de beslissing van het Marne college om te stoppen met het geven van Friese les.
Bangma liet bij Omrop Fryslân weten het absurd te vinden dat de school deze beslissing heeft genomen en riep de ouders op om in verzet te komen.
Het Marne college laat via hun website weten dat er misverstanden zijn over de plaats van Fries in ons onderwijsaanbod. “Waar andere scholen alleen voldoen aan hun verplichting om uren Fries op het rooster te plaatsen, wil het Marne College juist investeren in beter onderwijs, dat de intrinsieke motivatie van leerlingen raakt”. Aldus rector Jan Kroon.
Al enkele jaren maakt de school zich zorgen over het aantal leerlingen dat kiest voor Fries, na de verplichte uren Fries in het brugjaar. Het Marne College kon vanwege die zeer beperkte belangstelling de afgelopen twee jaar al geen Fries meer als extra vak aanbieden in de tweede en derde klas. Het aantal examenkandidaten Fries betreft jaar op jaar nog geen handvol. Als regioschool midden in de Greidhoeke vinden wij de Friese taal en cultuur echter van belang voor de ontwikkeling van haar leerlingen. De focus op de eigen cultuur geeft leerlingen een groter besef van hun Friese ‘roots’ en helpt bij de ontwikkeling van hun identiteit. Het Marne College bekijkt het vak Fries dus vanuit een breed perspectief.
Rector Kroon: “Het Marne College wil leerlingen de rijkdom van de Friese cultuur laten ervaren en het Friese hart van onze leerlingen aanspreken. Dan gaat het om zoveel meer dan het leren van een taal. Op die manier leren de kinderen hun eigen cultuur goed kennen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit uiteindelijk van grotere toegevoegde waarde is.”
Het moet anders
MR en ouderraad zijn er samen met de directie van overtuigd dat dit niet lukt in één uur Friese taal per week. Het moet anders. Het Marne College verwacht dat een projectweek waarin leerlingen een week lang intensief kennismaken met allerlei aspecten van de Friese taal en cultuur leerlingen enthousiast kan maken. Die ervaring kan hen helpen om te kunnen beoordelen of zij dat vak vanaf het tweede jaar willen volgen. Want vanaf dat leerjaar is de keuze aan de leerling zelf. Dit betekent dat leerlingen op het Marne gedurende de rest van hun schoolbaan het vak wel kunnen kiezen.
Help ons
De school heeft een helder beeld hoe de projectweek in de brugklas er uit gaat zien. Wij staan echter open voor suggesties om de projectweek tot een succes te maken. Rector Kroon: “Help ons om onze leerlingen intrinsiek te motiveren voor het vak Fries. Alleen samen zorgen we voor een volle klas Fries vanaf het tweede leerjaar. Alleen samen kunnen we het onderwijs voor onze leerlingen uitdagend en rijk maken.” In verbinding met de wereld om het Marne College heen. Dat is waar het Marne College voor staat: grensverleggend onderwijs.