Mariaprocessie door Bolsward (video)

Het houten Mariabeeld, achter in de Sint Franciscuskerk in Bolsward, staat al bijna vijf eeuwen bekent als een mirakelbeeld. 

2015 zal dan ook in het teken staan van het bijzondere Mariabeeld waarbij jaarlijks 12.000 kaarsen bij worden aangestoken door parochianen en bedevaartgangers.

In die meimaand van 1515 was het leven in de stad verre van gemakkelijk, Saksische huurlingen hielden behoorlijk huis in Bolsward. Maria van Sevenwouden stond onder een kleine overkapping in als nu bekendstaande Kapelstraat. Toen de huurlingen de stad in brand staken viel ook het houten beeld bijna ten prooi aan de vlammen. Maar door een mirakel gebeurde dit niet, na de brand was het beeld verdwenen en werd het beeld in het water teruggevonden. Niet plat en drijvend in het water maar rechtop staand, een wonder volgens de Bolswarders.

Sindsdien is het beeld voor de gelovigen een mirakel. Maria kreeg een prachtige stenen Kapelle op de Post. In de eerste helft van de zestiende eeuw groeide de roem van de Bolswarder Lieve Vrouw tot buiten de Friese landsgrenzen. Bolsward was een echte bedevaartstad. Het Mirakelboek, dat alleen in kopieën is bewaard, vermeldt een lange reeks wonderen. Allemaal toegeschreven aan de hulp en bemiddeling van Maria van Sevenwouden.

Overigens was het beeld wel beschadigd door de brand, de achterkant van het beeld is zwart geblakerd en herinnert aan die tijd.

Na lange tijd zonder keert in mei 2015 de processie terug in Bolsward. De bedoeling is om een tocht te maken o.a. langs de diverse kerken in de stad. Het zal zeker geen kopie worden van vier eeuwen terug maar sommige stukken van de route van toen komen weer terug tijdens deze processie.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.