Loes Geurts gehuldigd bij vv RES voor 100e interland

RES was de club waar ze in 1992 de eerste stappen op het voetbalveld zette. Nadat ze haar zwemdiploma’s had behaald mocht ze een sport kiezen van haar ouders en dat werd voetballen bij RES.

Niet echt een moeilijke keus want er werd altijd al in de straat gevoetbald met haar broers. En Loes? Die mocht dan wel in de goal. En volgens haar vader, Michel Geurts, werd ze bij die wedstrijden niet ontzien omdat ze een meisje was.

Ze was één van de eerste meisjes die bij RES kwam spelen en bij de F-jes speelde iedereen op zijn beurt overal in het veld zijn wedstrijd. Dus ook in de goal, dat werd uiteindelijk haar vaste stek. Ze was dus één van de weinige meisjes die mee speelde en dat leverde bij de warming up bij de tegenstanders de reactie op dat het die dag een makkie zou worden.

Maar dan kwamen ze vaak van een koude kermis thuis. Want Loes was al van jongs af aan een echt voetbaldier zegt Remco Wierema, haar teammaatje van het eerste uur en keepen kon ze, ze hield van het spelletje behalve als er verloren werd.

Frans Andree was haar trainer en liet haar soms ook gewoon mee voetballen met de jongens. Ze was volgens Andree een goede mid-mid en had wellicht ook voetballend het Nederlands elftal weten te bereiken.

Loes met haar oud teamgenoten

Dat Loes goed kon keepen viel al snel op in de regio en al snel speelde ze mee de Friese selectie en kwam uiteindelijk ook bij Jong Oranje in de basis. Toen ze daar te oud voor werd verwachtte ze niet dat ze voor het A elftal geselecteerd zou worden, maar dat gebeurde toch. Al snel had ze een basisplaats en zaterdag 7 februari werd ze gehuldigd voor haar bijna 100e wedstrijd voor het Nederlands elftal. Ze speelde zaterdag tegen Thailand haar 99e interland. Nederland won deze wedstrijd met 7-0.

Haar huldigen na de 100e wedstrijd zou lastig worden. Want Loes speelt in Zweden bij Kopparbergs en omdat die 100e wedstrijd op Malta wordt gespeeld  vliegt ze direct terug naar Zweden en wordt huldigen lastig. Nu ze toch in Nederland was, was die huldiging snel geregeld en die 100e interland gaat er hoe dan ook komen.

Het clubhonk van vv RES zat vol met oud clubgenoten, familie en fans. Die zagen hoe ze gehuldigd werd en naast de bloemen kreeg ze van VV RES een teamshirt met haar naam en nummer 100. Ook sc Bolsward was aanwezig en feliciteerde haar. Van deze club kreeg ze een sc Bolsward shirt met ook nummer 100.

Van Peter Houwer, fan van de voetbalster uit Hichtum, kreeg Loes een bijzonder schilderij, gemaakt door Salvador Sanchez-Infante, waarop de verschillende momenten van Loes, vv RES en het Nederlands elftal verwerkt zijn.

Op 6 juni begint het WK voetbal voor vrouwen waaraan ook het Nederlands elftal mee zal doen. Loes zal daar voor Nederland het doel verdedigen.

foto’s Wiebe Palstra

meer foto’s via deze link

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.