Loes Boerstra, bijzondere inwoonster Bolsward (video)

Elizabeth Boerstra is hoe ze officieel heet, maar iedereen die haar kent noemt haar Loes. Loes woont in ’t Buurtsje op de Looiersbuurt bij Talant ouderenzorg.

Lies heeft het syndroom van Down en is 75 jaar en daarmee is ze één van de oudste inwoners van Nederland met het downsyndroom. Lies woont nu zo’n twee en een half jaar in Bolsward. Ze is op 19 januari 1939 geboren in Kortezwaag, een dorpje in de buurt van Gorredijk (Friesland), ze heeft tot 1967 thuis gewoond. Waar ze de jongste was in een gezin met 9 kinderen: 5 broers en 4 zussen. Haar zus Hil heeft veel met Lies opgetrokken en haar heel veel geleerd omdat moeder al vroeg is overleden.

In 1967 is Lies van haar ouderlijk huis verhuisd naar Hermanahiem, een gezinsvervangend tehuis, in Minnertsga. Ze heeft hier gewoond tot halverwege de jaren ’90. Zij is toen verhuisd naar de Sytzamaleane, een woonvorm voor ouderen, in Tzummarum. Tzummarum is een buurdorp van Minnertsga. Ook woonden hier andere bewoners waar ze eerst samen mee op Hermanahiem woonde. Zij heeft hier samen met de andere bewoners gewoond tot 31 oktober 2011. Op dat moment waren er nog 9 bewoners: 7 bewoners zijn mee verhuisd naar Talant ouderenzorg ’t Buurtsje in Bolsward.

 ’t Buurtsje is een locatie waar wonen en dagbesteding op één locatie plaats vindt. De jongste bewoner is begin 60 en de oudste ruim 90 jaar. Lies is helemaal in haar element wanneer ze het over horloges heeft of haar collectie gaat uitbreiden. Een paar keer per jaar mag ze haar collectie uitbreiden. Op zo’n dag  gaat Lies dan met onze teamleidster Titia Hooghiemstra naar haar favoriete horloge winkel in Bolsward. Op dit moment heeft ze er 18 en het is een heel ritueel ’s morgens wanneer Lies haar keuze gaat maken voor welk horloge, en het liefst meerdere, ze die dag gaat dragen. De begeleiding moet ook wel eens zeggen dat het er wel genoeg zijn, en dat ze de volgende dag weer anderen mag uitzoeken.  

Toen TV Bolsward Lies bezocht ging dan ook bijna de helft van haar grote verzameling om haar beide armen

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.