Locomotief van speculaas in spoorwegmuseum Sneek

Wat moet je als treinenmuseum met een speculaasplank in de vorm van een locomotief? Dat was de eerste gedachte toen het modelspoormuseum in Sneek een bijzondere speculaasplank kreeg. Speculaas maak je niet elk dag. Gelukkig was echte bakker Posthuma in Wommels bereid om de uitdaging aan te gaan. Inmiddels is de eerste locomotief gereed en aan het museum overhandigd.

In 1980 kreeg het museum in Joure van bakkerij Westerling deze bijzondere speculaasplank. Vermoedelijk is de plank ergens in de 19e eeuw gemaakt. Gezien het motief vond het museum het aardig om de plank aan het modelspoormuseum te schenken. Echte bakker Posthuma in Wommels is de uitdaging aangegaan en met de plank aan de slag te gaan. Het resultaat is een fraaie locomotief van speculaas. De locomotieven zijn in een beperkte oplage gemaakt en nu te koop in het modelspoormuseum in Sneek en de winkels van bakker Posthuma in Bolsward, Scharnegoutum, Sneek en Wommels.

Van dinsdag t/m vrijdag en zondag is het museum geopend van 13 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur. Het museum zit in het station van Sneek en is goed bereikbaar met de auto, bus en trein. Alle informatie is ook op www.treinenmuseum.nl te vinden.

Op de foto: Museummanager van Beek ontvangt de eerste trein

Foto Henk Bootsma


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *