Littekens

Wanneer je een behoorlijke wond hebt opgelopen, is de kans aanwezig dat je daarvan een litteken overhoudt. In het leven zullen de meeste mensen op deze manier littekens oplopen. Hoe ouder je wordt hoe meer je er meestal met je meedraagt.

Littekens kun je op verschillende manieren krijgen. Je hebt de littekens op je lichaam, maar er zijn ook heel veel mensen die de spreekwoordelijke littekens op hun ziel hebben. Vaak doen de wonden die je op je ziel oploopt en waarvan je littekens overhoudt veel zeerder dan de lichamelijke wonden. Een lichamelijke verwondingen krijg je vaak door een ongeluk(je) dat je overkomt, terwijl geestelijke verwondingen je vaak door mensen worden aangedaan.

Een litteken dat ieder mens met zich meedraagt, herinnert ons aan een wel hele bijzondere gebeurtenis in ons leven. Het litteken wat ik op bedoel is de navel. Deze herinnert ons aan de periode die we in de buik van onze moeder groeiden. De navelstreng verbond ons met onze moeder en daardoorheen kregen we zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor konden we negen maanden lang in de baarmoeder overleven. De navelstreng wordt daarom ook wel de levenslijn tussen moeder en kind genoemd. Wat is het bijzonder dat we door onze navel herinnerd worden aan deze levenslijn.

In de Bijbel wordt ook op meerdere plaatsen gesproken over littekens. De misschien wel  bekendste littekens uit de Bijbel zijn te vergelijken met onze navel die ons herinnert aan de levenslijn tussen moeder en kind. Dit zijn de littekens in de handen, op de voeten en in de zij van Jezus. Binnenkort is het Pasen en gedenken we het lijden, het sterven en de opstanding van Jezus. Bij zijn kruisiging werden spijkers door zijn handen en voeten geslagen en vlak nadat Hij stierf, werd zijn zij doorstoken met een speer. Dit alles vond plaats om zo de weg naar het eeuwige leven voor ons mensen vrij te maken. Jezus noemt zichzelf daarom de weg naar het leven (Johannes 14). Zoals er geestelijke en lichamelijke littekens zijn, zo is er ook een geestelijk en lichamelijk leven. Wat is het fantastisch om te geloven dat wanneer we lichamelijk sterven, we geestelijk voor eeuwig blijven leven in de Hemel. De plek waar niemand meer littekens oploopt, omdat daar geen pijn en verdriet is.

 

Hartelijke groet,

 

Gijsbertus Feenstra

christelijke gemeente ‘Het Keerpunt’

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.