Like uw voorganger

In mijn eerste gemeente was ik een keer jaloers op de meubelmaker. Hij had een week lang gewerkt aan een prachtig ontworpen bureau. Het zag er mooi uit. Na een week werk staat er iets.

Voorgangers in kerken zijn eraan gewend dat zij wel veel doen, maar dat het resultaat niet altijd meetbaar is. Dat is zelfs op de zondag zo. Na een preek hoor je van een paar mensen terug dat het wel goed was. En als je vraagt waarom, krijg je heel verschillende antwoorden. Vaak ook zeggen mensen iets terug, wat volgens jou helemaal niet gezegd is. Mensen luisteren allemaal met hun eigen oren.

We zijn eraan gewend iets te zeggen en te schrijven, zonder te weten of het gelezen of gehoord wordt. In krantjes, op de website, en ook op TV-Bolsward.

Vanuit het geloof is dat niet erg. Jezus leert ons in de gelijkenis van de zaaier om ruimhartig te strooien in de hoop dat het graan hier en daar opkomt. De zaaier strooit op de weg, op de rotsen, tussen de distels en in goede grond. Zelf denk ik wel eens: moet dat niet wat efficiënter, maar de zaaier is royaal. Dus strooien wij ook ruimhartig met het woord. En toch…

Het is fijn dat Ton Visser ons de ruimte geeft op TV-Bolsward om regelmatig een column in te leveren. Maar ik vroeg met af: worden we gelezen? Wordt het gewaardeerd? Strooien we zomaar in het rond, of landt het ergens?

Daarom deze test. Als u dit gelezen hebt, wilt u het dan eens liken, of erop reageren. Dan wordt het een beetje meetbaar. Want zelfs een voorganger wil wel eens weten waar hij/zij het voor doet.

Ds. Jaap van der Windt

Gasthuiskerk Bolsward

jgvanderwindt@planet.nl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.