Lezing van Henk G. Kamsma “Een onvermijdelijk toeval”

Zondag 21 mei, om 15.00 uur, organiseert Galerie Badweg 3 een lezing met de titel: “Een onvermijdelijk toeval”, waarin Henk G. Kamsma vertelt over zijn werk, de achtergronden ervan en zijn drijfveren.

Kamsma put inspiratie uit het denken van de fenomenoloog Maurice Merleau-Ponty (1908-1961). Er bestaat geen waarheid die voor altijd kan worden vastgelegd, er kan geen absolute waarheid bestaan: een absolute waarheid is even irreëel als een absolute onwaarheid.”

Merleau-Ponty beweert dat met het onzichtbare, het zichtbare is gegeven en dat de ontdekking van de kruising van het zichtbare en het onzichtbare wezenlijk is. Gedurende zijn kunstenaarschap heeft Kamsma ontdekt dat door op zoek te gaan naar het toevallige, het toeval het onvermijdelijke zichtbaar maakt. Als een kompas leidt het toevallige hem door ieder afzonderlijk werkstuk, wetende dat het onvermijdelijke van zich zal doen spreken.

Het is een proces dat zich al jaren op dezelfde wijze herhaalt, maar zich in tijd nooit laat voorspellen. Zo kan een werkstuk in enkele seconden zijn volbracht, terwijl de afronding van een ander werkstuk jaren op zich laat wachten.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.