Leuke tips voor in de meivakantie 2021

Het is bijna meivakantie. Er zijn wat versoepelingen in zicht, maar de activiteitenagenda is nog behoorlijk leeg en musea en andere uitjes hebben de deuren ook nog niet kunnen openen. Toch is er, coronaproof, genoeg te doen in Friesland. We geven je een paar tips, die leuk zijn voor jong en oud.

Ga lekker kanoën 

Friesland is een heerlijke provincie om op de fiets te ontdekken. Maar we hebben ook heel veel mooie vaarroutes die geschikt zijn voor kanoërs. Kies een mooie dag en voel je vrij terwijl je midden in de natuur al peddelend je weg vindt. 

Er zijn veel plaatsen in Friesland waar je kano’s kunt huren. Die zijn over het algemeen stabiel en veilig. Zolang je niet met één been in of uit probeert te stappen, kan er niet zoveel gebeuren. In een kano heb je ongeveer hetzelfde tempo als een wandelaar. Het peddelen is niet heel inspannend en zelfs als je niet geoefend bent kun je twintig kilometer op een dag best halen. Qua kleding kun je het beste makkelijk zittende laagjes aantrekken. Als er regen dreigt is een regenpak aan te raden. Vergeet ook niet een zwemvest te vragen als je niet zo heel goed kunt zwemmen. Gewoon voor het geval dat.

Bezoek de elf fonteinen

Je kunt (delen van) de Elfstedentocht op allerlei manieren afleggen. Schaatsen zit er al heel lang niet meer in, maar het kan ook per fiets, suppend, wandelend of varend. Een leuke variant is 11Fountains. Elf internationale kunstenaars ontwierpen voor een van de elf steden een uniek waterwerk met mist, ijs, stoom en zeewater. De fonteinen vormen in hun stad een centrale plek van samenkomst.

De meest bekende fontein is waarschijnlijk die van Leeuwarden met de twee kinderhoofden. Maar ook de anderen zijn de moeite waard. Zoals die in IJlst van Shinji Ohmaki. De fontein ‘Onsterfelijke bloemen – Rikka’ verbindt bloeiende stinzenplanten uit de Friese natuur met een oude vorm van Japanse bloemschikkunst, Ikebana. De fontein in Sloten heet ‘Kievit’ en toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. De vogel die het meisje koestert is een kievit, een vogelsoort die in Friesland wordt bedreigd.

Stel je eigen route per fiets of auto samen of kies voor een van de wandelroutes die de steden met elkaar verbinden. 

Ontdek de miniatuurpoppetjes in Leeuwarden

Het leven van Leeuwarder Michel Tilma kreeg in 2012 een totaal andere wending. Drie hersenbloedingen zorgden ervoor dat hij het roer om moest gooien. Tijdens zijn revalidatie zocht Michel naar iets nieuws. Het werd fotografie. Geen standaardbeelden, maar foto’s van poppetjes van nog geen twee centimeter hoog.
Geïnspireerd door The Little People project dat hij op internet tegenkwam, kocht Michel zelf een aantal poppetjes. Deze hele kleine mensjes plaatste hij op geschikte plekken in de stad en vervolgens maakte hij er foto’s van. Daar kreeg Michel via social media hele leuke reacties op. In het begin nam hij de poppetjes weer mee naar huis, want zo goedkoop zijn ze niet. Maar vanaf september 2019 mogen de miniatuurpoppetjes blijven staan, zodat ze voor iedereen te bewonderen zijn.

Het leverde een feest van minikunstwerkjes op. De figuurtjes lezen een krantje, beklimmen een berg of zitten op een bankje. Er zijn heel veel verschillende scènes te zien. Echt de moeite van het bekijken waard.

Er is een speciale routekaart voor de ‘miniature people’ in Leeuwarden. Die is o.a. te koop bij de VVV en Ut Streekje aan het Oldehoofsterkerkhof. 

Knuffel eens een koe

Het schijnt heel erg rustgevend te zijn om een koe te knuffelen. De ademhaling en de hartslag van de koe heeft effect op jouw mate van ontspanning. De hartfrequentie van een koe is lager dan die van de mens. En door de regelmatige ademhaling van een koe word je heerlijk heen en weer gewiegd. 
Ga terug naar je eigen basis en communiceer op een andere manier dan je gewend bent.

Je kunt je bij Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen heerlijk overgeven aan Sjoukje, Hiltsje, Baukje, Bertha of Sytske. Koeknuffelen is geschikt voor jong en oud. 

Hoe gaat het in zijn werk? 
Je maakt gekleed in boerderijkleding en laarzen een wandeling over de boerderij. Je mag de kalfjes knuffelen en de pinken (de pubers onder de koeien ) brokjes uit de hand voeren. Daarna ga je knuffelen met de koeien.  De tijdsduur is ongeveer anderhalf tot twee uur. 

Er staat een koeknuffeldag gepland op vrijdag 7 mei. Daar kun je je voor aanmelden, of met een groep van minimaal zes personen een eigen datum reserveren. 
Op de boerderij zijn trouwens nog heel veel andere leuke activiteiten. Zoals een bijzondere escaperoom waarbij je in de oude boerderij naar hints zoekt om de codesloten te kunnen openen. Deze speurtocht leidt je, als u het goed doet, naar de juwelen van Beppe Afke. Maar kijk uit! De huidige bewoner Sieberen Storm kan elk moment thuis komen.

Verder is er voetgolf, hooivorkdarten en boerenbowlen.

Blotevoetenpad Opende

Het is net geen Friesland meer, maar het Blotevoetenpad in Opende is echt de moeite waard. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar. Je loopt op je blote voeten door water en over gras en bij regenachtig weer door de modder. Maar dat is juist het leukste. Je kunt over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Onderweg kun je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje. De parkeerplaats aan de Kaleweg en het strand zijn open. Je moet je natuurlijk aan de coronamaatregelen houden. Staatsbosbeheer ziet er op toe dat er niet teveel mensen tegelijk op het blotevoetenpad aanwezig zijn.

Het Blotevoetenpad kent een korte en een lange route: 1,6 km en 3,4 km. De korte versie is ook voor de allerkleinsten een leuke uitdaging. De meeste bruggen en speeltoestellen vind je op dit deel van de route. Het pad is het hele jaar vrij toegankelijk en open tussen zonsopgang en zonsondergang. Aan het eind van de route kun je je voeten afspoelen, neem een handdoek mee. Honden zijn op het pad niet toegestaan.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.