Lente! Over tuinkers en andere verhalen

Het is lente, voor dit weekend voorspellen de weervrouwen een zonnetje en 18 graden. Ik weet zeker dat nog vóór maandag het hele woord FOLSGARE in knalgele narcissen staat te bloeien, net voor de 80km bocht richting Sneek.

Een trotse inwoner, stel ik mij zo voor, heeft die bollen daar geplant, hij of zij bewaakt ze tegen onverlaten die gras willen maaien of bloemen komen plukken. Vol liefde voor het dorp mag die naam daar groeien en bloeien, alle jaren weer.
Ik kom erop, omdat ik vandaag voor het eerst de Samenleesbijbel heb ingezien. Zoals de naam al zegt is het een bijbel om als (groot)ouders samen met kinderen te lezen (erg aanbevolen!) Hij is in gewone taal en er staan een heleboel leuke verwerkingen en opdrachten bij.

Bijvoorbeeld: in Psalm 1 staat: “Gelukkig is de mens, die blij is met de wet van de Heer. Het gaat altijd goed met hem. Hij lijkt op een boom aan het water. De boom geeft vruchten, ieder jaar opnieuw, en zijn bladeren blijven altijd groen”. De opdracht erbij is om zelf ook heel snel iets met liefde te laten groeien: een mooi hart, of het woord “liefde”. Uit tuinkers,gewoon op een bord met een paar blaadjes nat keukenpapier.
Er is een gedicht waarin ook een naam groeit. Het is van Ida M.Gerhardt en het heet “Pasen”:

Een diep verdriet dat ons is aangedaan
kan soms, na bittere tranen, onverwacht
gelenigd zijn. Ik kwam langs Zalk gegaan,
op Paasmorgen, zéér vroeg nog op den dag.
Waar onderdijks een stukje moestuin lag
met boerse rijtjes primula’s verfraaid,
zag ik, zondags getooid, een kindje staan.
Het wees en wees en keek mij stralend aan.
De maartse regen had het ’s nachts gedaan:
daar stond zijn doopnaam, in sterkers gezaaid.

Pasen is een onnoemelijk rijk feest. Licht sterker dan de duisternis, nieuw begin, bevrijding, verzoening, opstanding, hernieuwing van je diepste mens zijn – het geloof brengt er vele diepe lagen in aan, en daar vertellen we deze weken graag over in de kerken.

Maar je doopnaam die opkomt uit de zwarte aarde, door water en licht en uit liefde gegroeid- dat mag een krachtig beeld heten van wat Pasen ten diepste is. En misschien mogen wij dan wel dat opgetogen, stralend blije kindje zijn. Ik wens u de vreugde van Pasen toe!

Pastor Nelleke ten Wolde-Hijwegen
Z. Titus Brandsmaparochie, R.K. Franciscuskerk

Reageren kan via de mail.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.