Leerlooierij Van Buren krijgt bezoekerscentrum

BOLSWARD – Het pand van de uit 1861 daterende leerlooierij Van Buren aan de Workumertrekweg in Bolsward wordt gerestaureerd.

De verwachting is dat het opgeknapte monument en aloude bedrijf met een bezoekerscentrum een publiekstrekker wordt.

Het ontwerp van Koot Architectuur doet de sfeer uit vroegere tijden herleven. Bezoekers van het bedrijf krijgen straks een goed beeld van het verleden en de moderne handel in vachten.

Interieurarchitect Pieter Koot uit Oosthem werd door het familiebedrijf Van Buren benaderd om het bedrijf de historische uitstraling van weleer terug te geven, maar tegelijk ook de moderne bedrijfsvoering zichtbaar te maken.

Het pand bestaat uit drie aaneengesloten pakhuizen aan de Workumertrekweg. Op oude foto’s uit de 19e eeuw is zichtbaar hoe de oorspronkelijke gevels eruit gezien hebben. ,,In goed overleg met de opdrachtgever hebben we de oorspronkelijke gevels zoveel mogelijk weer teruggebracht in de oude staat. Zo zijn de door het zout aangetaste binnenmuren schoongeborsteld en bewust zichtbaar gemaakt. Jaren van noeste arbeid kun je nu aan het gebouw aflezen”, vertelt Koot.

,,Binnen kunnen bezoekers straks een kijkje nemen in de oude werkplaats en bij de machines welke bij het leerlooien gebruikt werden. Het is absoluut geen museum want alles staat gewoon op de oorspronkelijke plaats en het bedrijf kan ze zo eventueel direct in gebruik nemen. Je waant je echt in de 19e eeuw en het is toch tegelijk een modern bedrijf.”

Op basis van een ontwerpschets van Architectenburo Greydanus zijn in het pakhuis verder alle producten te bewonderen die tegenwoordig verhandeld worden. Huiden en vachten van allerlei verschillende dieren. De vachten voelen zacht en warm aan, het is een prachtig natuurproduct!
Verder komt er een modern kantoor, een bezoekersruimte en heel veel opslag van allerlei producten die wereldwijd verhandeld worden. Het familiebedrijf Van Buren wil met de aanpassingen in het bedrijf een stukje historische erfgoed waarborgen en het toegankelijk maken voor het publiek.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.