Leerlingen Marnecollege zoeken oplossing voor zwerfafval

Leerlingen van het Marnecollege in Bolsward binden deze week de strijd aan met het zwerfafval.

Archieffoto

Zwerfafval is een hardnekkig probleem waaraan veel mensen zich storen. Het staat op nummer 2 in de ergernissen-top 3. Jongeren zijn één van de vervuilers. De Waste Battle is volgens de initiatiefnemers dé manier om jongeren te laten nadenken over zwerfafval. Het is niet het ‘wijzende vingertje’, maar het is juist positief. Zij mogen bij de Waste Battle met een oplossing voor het zwerfafvalprobleem komen.

De komende drie dagen zullen de leerlingen verschillende opdrachten moeten uitvoeren om zodoende door te kunnen gaan naar de grote eindronde later in Sneek. Vandaag werden teams samengesteld en moesten de leerlingen nadenken over hun teamnaam, een logo en een bedrijfsspreuk. Ook moesten de leerlingen de straat op om op zoek te gaan naar zwerfafval. Om zo te ontdekken wat er zoal ligt, waar het ligt en hoe het er gekomen kan zijn.

Vervolgens gaan de leerlingen de rest van de dagen bezig met het ontwikkelen van hun idee om het probleem van zwerfafval op te lossen.Per school gaan er twee winnaars door naar de finale op 7 juli in Sneek

Vernieuwend is ook de lesmethode, waarbij leerlingen gebruik maken van een game-achtig beloningssysteem, zoals gamification en nudge. De Waste Battle gaat uit van belonen en niet straffen. Zo kun je het weggooien van afval leuk maken. Een voorbeeld is Holle Bolle Gijs in de Efteling met ‘Papier hier’.

Alle partners spannen zich in om het meest veelbelovende idee niet alleen met geld, maar ook met expertise en hun netwerk verder te helpen. De Waste Battle Súdwest-Fryslân is een initiatief van Gooitz, in samenwerking met Norder Advies.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.