Leerlingen De Opbouw in actie tegen roeken en kraaien

De leerlingen van de groepen 5,6,7 en 8 van de Opbouw in Bolsward presenteerden maandagmiddag hun ideeën om de overlast van roeken bij de boer tegen te gaan.

In het kader van het kubusproject hadden de leerlingen van boer Rindert Kroondijk van maatschap Kroondijk uit Hichtum de opdracht gekregen om iets te verzinnen tegen het open pikken van het plastic van de kuilbalen. Dit is voor de boeren een groot probleem en levert soms veel schade op omdat de kuil door de gaten bederft en daardoor niet meer gegeten wordt door de koeien.

De leerlingen hadden onlangs een bezoek gebracht aan de boerderij van Kroondijk en konden met eigen ogen zien hoe de kuilbalen bewaard werden en konden daarnaast kijken wat er zoal gebeurd op de boerderij. Daarna was het de beurt aan de leerlingen om iets te verzinnen tegen het pikken.

Hieruit bleek dat kinderen zeer creatief zijn in het bedenken van oplossingen. Zo werden vogelverschrikkers met spiegels en cd’s beplakt omdat door de schittering van de zon de vogels zouden verdwijnen, presenteerde een andere groep hun plan waarbij ultrasound gebruikt werd om de vogels te verjagen, werd een special kuilstal gepresenteerd, lieten andere kinderen zien dat citroensap een middel kon zijn en was er ook een plan van een parfumverstuiver. Kroondijk was samen met zijn vrouw aanwezig om naar de verschillende presentaties te kijken en was onder de indruk van de creativiteit van de kinderen.

Kroondijk is bestuurslid van stichting Bolletongersdei en in het kader van educatieve karakter wat de stichting in haar programma heeft opgenomen, paste dit vraagstuk van De Opbouw perfect. “Het is mooi om te zien hoe kinderen met zo’n vraag aan de slag gaan en dan sit soort plannen bedenken”: Aldus Kroondijk.

Kroondijk buigt zich samen met zijn vrouw deze week over de plannen en zal vrijdag bekent maken welk idee of wellicht welke ideeën meegenomen worden om uit te werken.

Op de foto luisteren Rindert en Baukje Kroondijk naar de oplossing van Sanne en Marije.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.